Juvasshytta

Juvasshytta
Juvasshytta (i bakgrunnen) er et vanlig utgangspunkt for fotturer opp til Norges høyeste punkt, Galdhøpiggen.

Artikkelstart

Juvasshytta er en privat, betjent turisthytte i Jotunheimen ved Juvvatnet nordøst for Galdhøpiggen. Den ligger i Lom kommune i Innlandet fylke; 1845 meter over havet.

Juvasshytta er en av de eldste turisthyttene i Jotunheimen. Den er Norges nest høyest beliggende turisthytte, og et viktig utgangspunkt for turer til Galdhøpiggen over Styggebrean. I sommersesongen går det daglig turer til toppen ledet av fjellførere. Hytta er vinterstengt, men vanligvis åpen i 17. mai-helgen og fra juni. Veien til hytta brøytes ikke før Galdhøpiggen sommerskisenter ved Vesljuvbrean åpnes i mai.

Juvasshytta har 75 senger. Like ved ligger Klimapark 2469, en avdeling av Norsk Fjellmuseum, som byr på en istunnel inn i Juvfonne. Fra Juvasshytta er det merkede sommerruter til Spiterstulen og Raubergstulen.

Navnet

Juvasshytta har fått navn etter Juvvatnet like ved, Norges høyest beliggende innsjø, 1835 meter over havet. Den har stupbratte fjellsider på vestsiden, nærmest et juv.

Historikk

Første kjente bestigning av Galdhøpiggen skjedde i 1850 fra Spiterstulen. Den vekket interessen for å besøke Norges høyeste fjell og turistene begynte å komme. I 1874 ble Knud O. Vole, husmann under gården og turiststasjonen Røisheim i Bøverdalen, fører på Galdhøpiggen. Turen til topps startet gjerne klokken fire om morgenen nede fra Røisheim og var svært lang og krevende. I 1884 begynte derfor Vole å bygge en enkel steinbu ved Juvvatnet for å dele opp turen i to etapper.

Hytta ble raskt populær og allerede i 1885 hadde Juvasshytta 80 gjester. I 1888 bygde Vole enda en steinbu, med to rom. Fra da av kunne Juvasshytta også tilby gjestene varm mat. I 1890 ble hytta utvidet med et tilbygg i tømmer og senere er hytta utvidet flere ganger. Byggingen er krevende fordi hytta ligger på permafrost.

I 1888 satte også Knud O. Vole opp den første steinhytta på toppen av Galdhøpiggen. Sønnen Knut K. Vole og kona Rønnaug overtok som bestyrere av Juvasshytta i 1914. De bygget vei til Juvasshytta i 1936 og to år senere kom det telefonlinje til hytta. Den var også en av de første turisthyttene som fikk strøm, fra aggregat i 1947. Nettstrøm kom i 1974.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lauritzen, Per Roger (1997). Hyttene i Jotunheimen : Breheimen og Gausdal Vestfjell. Boksenteret.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg