Bergenhus Amt var et stiftsamt opprettet 1671 som et ledd i innføringen av eneveldet. Stiftsamtet inkluderte tre underlagte amt, Hardanger og Halsnøy kloster (det vil si Sunnhordland) i sør og Nordfjord og Sunnmøre i nord. I 1704 ble Romsdal Amt (Møre og Romsdal) opprettet og Sunnmøre ble med det skilt ut fra Bergenhus amt.

Faktaboks

Uttale

Også kjent som

1763–1919: Søndre Bergenhus Amt og Nordre Bergenhus Amt

1919–2020: Hordaland fylke (eksklusive Bergen 1831–1972) og Sogn og Fjordane fylke

Bergenhus amt ble 1763 delt i to, henholdsvis Nordre Bergenhus Amt og Søndre Bergenhus Amt, og av sistnevnte ble Bergen skilt ut som eget amt i 1831. Navnene Nordre Bergenhus og Søndre Bergenhus ble 1919 endret til henholdsvis Sogn og Fjordane og Hordaland, samtidig som betegnelsen amt ble endret til fylke. Bergen mistet så i 1972 sin fylkesstatus og ble fra dette året en del av Hordaland fylke.

Det nye Vestland fylke som ble opprettet i 2020 ved sammenslåingen av Hordaland og Sogn og Fjordane fylker, svarer etter dette i store trekk til Bergenhus stiftamt i perioden 1704–1763, det vil si etter at Sunnmøre var utskilt og før amtet ble delt i henholdsvis Søndre og Nordre Bergenhus Amt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg