Stølsheimen

Stølsheimen
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Stølsheimen er et fjellområde i Vestland fylke mellom Bergensbanen i sør og Sognefjorden i nord, fra E 39 gjennom Masfjorden i vest til veien over Vikafjell (Riksvei 13) i øst.

Stølsheimen er meget berglendt og med et uoversiktlig nett av daler med tallrike elver, bekker og vann. Høyden øker østover til 1375 meter over havet på Skabotsvarden i Voss, tre-fire kilometer vest for høyeste punkt på Riksvei 13 over Vikafjell. I vest når toppene mindre enn 1000 meter over havet. En mengde stølsveier fører fra den ene setergrenda til den andre. I dag er Stølsheimen turistmessig knyttet sammen av Turistforeningens varderuter og selvbetjeningshytter. Over hele terrenget er det mange og til dels fiskerike vann.

I de senere år har anleggsvirksomhet og kraftutbygging satt sitt preg på områdene nærmest Vikafjellsveien, i Modalen og i øvre del av Eksingedalen. Nordøst i Stølsheimen ligger Stølsheimen landskapsvernområde (opprettet 1990; seterlandskap). Dette ble utvidet 2005 mot nord med blant annet Finnabotn, innerst i en sørgående arm av Sognefjorden. Etter utvidelsen er landskapsvernområdet 377 kvadratkilometer.

Navnet er brukt fra omkring 1950, opprinnelig av Bergen Turlag.

Kart

Stølsheimen
Av /Statens kartverk.

Litteratur

  • Aase, Torill Refsdal, red.: Stølsheimen, 2003, isbn 82-514-0662-5, Finn boken
  • Øvre-Helland, Kjell: Stølsheimen, 1987, isbn 82-514-0239-5, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg