Stølsheimen
Stølsheimen
Lisens: CC BY SA 3.0

Stølsheimen er et fjellområde i Vestland fylke mellom Bergensbanen i sør og Sognefjorden i nord, fra E39 gjennom Masfjorden i vest til veien over Vikafjell (riksvei 13) i øst.

Stølsheimen er meget berglendt og med et uoversiktlig nett av daler med tallrike elver, bekker og vann. Høyden øker østover til 1375 meter over havet på Skabotsvarden i Voss, tre-fire kilometer vest for høyeste punkt på riksvei 13 over Vikafjell. I vest når toppene mindre enn 1000 meter over havet. En mengde stølsveier fører fra den ene setergrenda til den andre. I dag er Stølsheimen turistmessig knyttet sammen av Turistforeningens varderuter og selvbetjeningshytter. Over hele terrenget er det mange og til dels fiskerike vann.

I de senere årene har anleggsvirksomhet og kraftutbygging satt sitt preg på områdene nærmest Vikafjellsveien, i Modalen og i øvre del av Eksingedalen. Nordøst i Stølsheimen ligger Stølsheimen landskapsvernområde (opprettet i 1990; seterlandskap). Dette ble utvidet i 2005 mot nord med blant annet Finnabotn, innerst i en sørgående arm av Sognefjorden. Etter utvidelsen er landskapsvernområdet 377 kvadratkilometer.

Navnet er brukt fra omkring 1950, opprinnelig av Bergen Turlag.

Kart

Stølsheimen
Stølsheimen
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Aase, Torill Refsdal, red.: Stølsheimen, 2003, isbn 82-514-0662-5
  • Øvre-Helland, Kjell: Stølsheimen, 1987, isbn 82-514-0239-5

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg