Peder Claussøn (Friis)

Faktaboks

Peder Claussøn (Friis)
Peder Claussøn Friis
Født
1. april 1545, Egersund, Rogaland
Død
15. oktober 1614, Valle, Aust-Agder
Fødselsår etter den julianske kalenderen
Peder Claussøn (Friis), født i Egersund, norsk geistlig og humanist, ble 1566 prest i Sør-Audnedal etter faren, Claus Friis, og kort tid etter prost i Lister prosti, senere kannik i Stavanger og kapitlets viseformann.

Artikkelstart

Peder Claussøn (Friis) var en norsk geistlig og humanist.

Han ble i 1566 prest i Sør-Audnedal etter faren, Claus Friis, og kort tid etter prost i Lister prosti, senere kannik i Stavanger og kapitlets viseformann. Han arbeidet for å utbre og trygge den lutherske læren og var en god medhjelper for biskop Jørgen Erikssøn.

Oversettelser og forfatterskap

Mest kjent er Peder Claussøn som topografisk-historisk forfatter og sagaoversetter. Av lagmann Jon Simonssøn, som kjente så vel islandsk som norsk språk, fikk han innføring i oldtidsstudiet. En samling retterbøter og en fortreffelig oversettelse av landsloven vitner om hans juridiske interesse. Peders hovedarbeid er oversettelsen av Snorres Heimskringla, som han etter oppdrag fra stattholderen, Aksel Gyldenstierne, tok fatt på 1599. Den ble trykt i 1633 under tittelen Norske Kongers Chronica. I bearbeidet form utkom den på nytt i 1757 og fikk stor betydning for den nasjonale renessansen på historikeren Gerhard Schønings tid.

Også Peder Claussøns andre hovedverk er et pionerarbeid som ble høyt verdsatt på 1700-tallet. I avhandlingen om Diur, Fiske, Fugle og Træer udi Norge (1599) og i den omfattende Norriges oc Omliggende Øers sandfærdige Bescriffuelse (skrevet i 1613, utgitt i 1632) har han fortalt mangt av interesse om natur og folkeliv i Norge på hans tid. Stilen i hans arbeider er djerv og konkret. Med ham begynner 1600-tallets livskraftige renessanse i norsk litteratur.

Peder Claussøns samlede skrifter ble utgitt i 1881 ved Gustav Storm. Et monument, utført av Gustav Vigeland (1937), står utenfor Valle kirke i Sør-Audnedal.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Ehrencron-Müller, H.: Forfatterlexikon [...], B. 2, 1925 («Clausen, Peder»: 257-58), Finn boken
  • Gilje, Nils & Tarald Rasmussen: Norsk idéhistorie, b. 2, 2002
  • Jørgensen, Jon Gunnar: "Sagaoversettelser i Norge på 1500-tallet" i Collegium medievale 6, nr. 2 (1993)
  • Storm, Gustav: Om Peder Claussøn Friis og hans Skrifter, 1881, Finn boken
  • Try, Hans, red.: Peder Claussøn Friis : samtid og miljø på Agder, 1986, isbn 82-7117-182-8, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg