Ryfylkeheiane er Rogalands høyfjell, mellom Setesdalsheiene i øst og Ryfylkefjordene i vest. Grensen mot Setesdalsheiene er ikke skarp, og i mange sammenhenger behandles disse og Ryfylkeheiane under ett. Heller ikke mot nord og sør er grensene klare og entydige, men man regner gjerne veien over Haukelifjell (E 134) som nordre, Dirdalen/Øvstebødalen/Hunnedalen med Fv. 45 som søndre begrensning for Ryfylkeheiane. Lenger sør er fjellene i Rogaland helt overveiende under 1000 moh.

Heiene har økende høyde mot nord; høyest når Vassdalsegga (1658 moh.) på grensen mellom Rogaland og Telemark, samt Kistenuten (1648 moh.) der disse fylkene og Hordaland møtes. Også ellers i Suldal, samt i Sauda, når fjellene over 1600 moh., for eksempel Snønuten (1604 moh.), Breifonn (1616 moh.) med Norges sørligste bre og Kyrkjenuten (1602 moh.). Alle disse er bygd opp av harde bergarter tilhørende skyvedekkene. Skyvedekkebergartene er skjøvet over kambrosilurisk fyllitt, som i sin tur ligger på grunnfjellet.

Lenger sør er heiene betydelig lavere; i Hjelmeland i de sentrale strøk av Ryfylkeheiane når Stora Blåfjell 1254 moh., i Lyseheiene i sør er Lysekammen (1304 m) høyest. Her består berggrunnen av grunnfjell. I nord er fjellene markerte, i de sentrale og sørlige strøk er topografien noe jevnere, men med et stort antall nuter, koller, vann og myrer. Armer av Boknafjorden skjærer seg dypt inn i heiene, Lysefjorden i sør, Jøsenfjorden i de sentrale strøk, Saudafjorden og Hylsfjorden i nord.

De store, høytliggende viddene med bratte fall mot fjordene, samt den rikelige nedbøren, har gjort Ryfylkeheiane til et meget viktig område i kraftsammenheng. Kraftutbyggingen faller i fire geografiske områder: Sauda i nord (se Saudavassdraget), Røldal/Suldal (se Suldalsvassdraget) i nordøst, Ulla/Førre i de sentrale strøk (se Ulla–Førre-anleggene) og Lyse i sør (se Lysebotn kraftstasjon).

Ryfylkeheiane har et godt utbygd fotturnett og en rekke turisthytter (Stavanger Turistforening). Størst trafikk har Haukeliseter og Preikestolhytta. Trass i de mange reguleringene finnes en stor villreinstamme og gode muligheter for sportsfiske.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.