Ryfylkeheiane

Artikkelstart

Ryfylkeheiane er Rogalands høyfjell, mellom Setesdalsheiane i øst og Ryfylkefjordene i vest. Grensen mot Setesdalsheiene er ikke skarp, og i mange sammenhenger behandles disse og Ryfylkeheiane under ett. Heller ikke mot nord og sør er grensene klare og entydige, men man regner gjerne veien over Haukelifjell (E134) som nordre begrensning, og veien gjennom Dirdalen/Øvstabødalen/Hunnedalen (Fv.45/Fv.450) som søndre begrensning for Ryfylkeheiane. Lenger sør er fjellene i Rogaland i det alt vesentlige under 1000 moh.

Topografi

Heiene har økende høyde mot nord; høyest når Vassdalsegga (1658 moh.) på grensen mellom Rogaland og Vestfold og Telemark fylker, samt Kistenuten (1648 moh.) der disse fylkene og Vestland fylke møtes. Også ellers i Suldal, samt i Sauda, når fjellene over 1600 moh., for eksempel Snønuten (1604 moh.), Breifonn (1616 moh.) med Norges sørligste bre og Kyrkjenuten (1602 moh.). Alle disse er bygd opp av harde bergarter tilhørende skyvedekkene. Disse bergartene er skjøvet over kambrosilurisk fyllitt, som i sin tur ligger på grunnfjellet.

Lenger sør er heiene betydelig lavere; i Hjelmeland i de sentrale strøk av Ryfylkeheiane når Stora Blåfjell 1254 moh., i Lyseheiene i sør er Lysekammen (1304 moh.) høyest. Her består berggrunnen av grunnfjell. I nord er fjellene markerte, i de sentrale og sørlige strøk er topografien noe jevnere, men med et stort antall nuter, koller, vann og myrer. Armer av Boknafjorden skjærer seg dypt inn i heiene, Lysefjorden i sør, Jøsenfjorden i de sentrale strøk, Saudafjorden og Hylsfjorden i nord.

Kraftproduksjon

De store, høytliggende viddene med bratte fall mot fjordene, samt den rikelige nedbøren, har gjort Ryfylkeheiane til et meget viktig område i kraftsammenheng. Kraftutbyggingen faller i fire geografiske områder: Sauda i nord (se Saudavassdraget), Røldal/Suldal (se Suldalsvassdraget) i nordøst, Ulla/Førre i de sentrale strøk (se Ulla–Førre-anleggene) og Lyse i sør (se Lysebotn kraftstasjon).

Fotturisme

Ryfylkeheiane har et godt utbygd fotturnett og en rekke turisthytter (Stavanger Turistforening). Størst trafikk har Haukeliseter og Preikestolhytta. Trass i de mange reguleringene finnes en stor villreinstamme og gode muligheter for sportsfiske.

Kart

Ryfylkeheiane
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg