Christian 6.

Faktaboks

Christian 6.
Christian VI
Født
30. november 1699, Christiansborg - slott i København
Død
6. august 1746, Hørsholm slott, Danmark
Maleri av Christian 6 fra 1740-tallet.
Av .

Christian 6. Utsnitt av maleri av Johan S. Wahl. Rosenborg slott.

.
Lisens: fri

Artikkelstart

Christian 6. var en dansk-norsk konge i perioden 1730–1746. Han var sønn av Frederik 4. og Louise av Mecklenburg-Güstrow. Christian 6s lærere var tyske pietister, og han kom alltid til å være tysktalende og preget av den pietistiske åndsretning.

Reformer under Christian 6.

Ved sin tronbestigelse i 1730 knyttet han til seg dyktige rådgivere som Plessen, Rosenkrantz, Holstein og Schulin. Ikke minst takket være disse ble det under Christian gjennomført flere viktige reformer for rikenes utvikling og for å fremme folkeopplysningen. Konfirmasjonen ble innført i 1736, den høyere undervisning reformert, fattigvesenet nyordnet og grunnen ble lagt til en alminnelig tvungen allmueskole (senere kalt folkeskole) ved forordning av 1739. For sivile embetsmenn ble juridisk embetseksamen innført i 1736.

Etter rent merkantilistiske prinsipper ble tiltak satt i gang for å fremme industri og handel. Norske jernverk fikk enerett til salg av jern i Danmark og Norge, mens kornloven av 1735 ble et monopol fra dansk korneksport til det sønnafjelske Norge.

Økonomi og ønske om nordisk samling

Rikets finanser ble sterkt forverret under Christian, ikke minst på grunn av kongeparets overdådige utgifter med bygging av slottene Christiansborg og Hirschholm. Christian forsøkte å samle de nordiske rikene under oldenburgerdynastiet, men måtte gi opp disse planene ved forliket med Sverige i 1744.

I 1721 giftet Christian seg med Sofie Magdalene av Brandenburg-Kulmbach. Sammen fikk de tre barn, blant disse Frederik 5.

Christian 6 er gravlagt i Roskilde domkirke.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg