Statskog

Vilt- og fiskeforvaltning på sine eiendommer er en av Statskogs oppgaver. Laksetelling i Reisa nasjonalpark, Troms.
Av /Statskog.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Statskog SF er et statsforetak under Landbruks- og matdepartementet, som forvalter statens grunn og skogområder (3,5 millioner dekar produktiv skog).

Statskog forvalter rundt 20 prosent av Norges landareal (om lag 59 000 km²); det meste av de indre strøk av Troms og Nordland og betydelige områder i Sør-Norge. I Sør-Norge er store deler av arealet statsallmenning.

Statskog er utleier av jaktrett, fiskekort, hytter og skogshusvære på statens grunn.

Organisasjon

Statskog har en desentralisert organisasjon med 18 avdelingskontorer per september 2017. Daglig leder er Gunnar Lien. Hovedkontoret ligger i Namsos.

Historie

Siden 1860 med opprettelsen av Statens Skovvæsen i Indredepartementet har staten forvaltet sin grunn gjennom en egen etat.

Med Direktoratet for statens skoger i 1957 ble etaten mer frittstående, en utvikling som ble videreført ved opprettelsen av Statskog i 1993. Hovedkontoret ble flyttet fra Oslo til Namsos i 1993.

I 2005 ble det vedtatt en ny finnmarkslov, og i samsvar med den er forvaltningen av cirka 45 000 kvadratkilometer land i Finnmark overført fra Statskog til lokal forvaltning gjennom Finnmarkseiendommen.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg