Krokan

Krokan turisthytte
Av /DNT / Nasjonal turbase.
Lisens: CC BY SA 3.0

Krokan turisthytte er en DNT-hytte i Øvre Telemark, oppført i 1868. Hytta drives av DNT Telemark (del av Den Norske Turistforening) og ligger like vest for Rjukan i Tinn i Telemark; 750 meter over havet.

På selve hytta tilbys kun servering, og bare i sommersesongen, men det er mulig å overnatte i to små tømmerhytter på eiendommen. Krokan var den første turisthytta DNT gikk til anskaffelse av etter stiftelsen i 1868, og regnes derfor som den første DNT-hytta.

Navnet

Krokan var opprinnelig en husmannsplass under gården Fosso, men ble skilt ut i 1856 som eget bruk. Navnet er flertall av krok, og viser nok til at plassen lå usedvanlig brattlendt og krokete til.

Historikk

Krokan ved Rjukan var DNTs første turisthytte. Idag ligger hytta plassert ovenfor riksveien. Bildet er tatt like før århundreskiftet
Krokan turisthytte
Av .

Mot midten av 1800-tallet hadde Vestfjorddalen i Telemark, med Rjukanfossen og Gaustatoppen, etablert seg som et viktig reisemål for dem som ville se flott norsk natur. Hver sommer tok noen hundre turister den lange, kronglete veien gjennom Telemark for å se nærmere på de motivene om blant andre Johannes Flintoe har gjort kjent i maleriene sine.

Så snart Den Norske Turistforening ble stiftet i februar 1868 ga foreningens styre penger til en vei inn mot foten av Rjukanfossen. Dessuten bestemte de seg for å prøve å kjøpe gården Krokan som lå like over fossen. Det første ble det ikke noe av, men Turistforeningens utsendte, Albert Fenger-Krog klarte å overtale bonden på Krokan til å selge for 400 spesidaler, fordelt over ti år. I 1871 var Krokan klar til å ta imot de første turistene, og regnes derfor som DNT-hytte nummer én, til tross for at Memurubu og Tvindehaugen i Jotunheimen hadde blitt åpnet allerede året før.

De første årene hadde hytta mellom 500 og 800 gjester årlig, men fordi hytta lå avsidesliggende til, var den vanskelige å drive lønnsomt. Med årene økte turisttrafikken til Telemark og Vestfjorddalen betraktelig, og staten bestemte seg for å anlegge vei gjennom området. I 1896 ble det sprengt vei gjennom den berømte fotturruta Maristien. DNTs styre mente de ikke hadde noen grunn til å beholde en turisthytte som lå ved en «chaussé» og stengte Krokan året etter, før den ble solgt for 8000 kroner til forløperen for Norsk Hydro.

I 1903 ble hytta flyttet lenger opp i dalen til Rjukan Hotel på Fosso, og ble senere brukt som feriested for Hydros ansatte før den sto til nedfalls i mange år. I 1993 grep ildsjelen Bjørg Fjeldavli inn og leide Krokan og pusset det opp, og i 2003 kjøpte DNT Krokan tilbake fra Norsk Hydro for en symbolsk sum. Etterhvert ble det oppført to små hytter på eiendommen for ubetjent losji. I 2018 ble Krokan overført til Norsk Industriarbeidermuseum på Rjukan, men den drives videre av DNT Telemark.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lauritzen, Per Roger (1999). Claus Helberg – veiviser i krig og fred. Boksenteret/ DNT.
  • Tinn soga: Gards og slektshistorie. (1942).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg