handelskompani

Artikkelstart

Handelskompani, stort handels- og koloniseringsselskap. Handelskompaniene oppstod særlig på 1600- og 1700-tallet. De hadde privilegier og monopoler som gjorde at de spilte en betydelig rolle både økonomisk-kommersielt og politisk, særlig i England og Nederland.

Størst betydning fikk det engelske East India Company (Ostindiske kompani), opprettet på slutten av 1500-tallet. Dette skapte det britiske herredømme i India, som det forvaltet til 1857. Stor makt fikk også det nederlandsk-ostindiske handelskompani, opprettet i 1602 som et aksjeselskap, som underla seg store kolonibesittelser i Asia. Det gikk tilbake på 1700-tallet og ble oppløst i 1798.

I Nord-Amerika virket det engelske Hudson's Bay Company, som ble grunnlagt i 1670. Inntil 1869 hadde det overhøyhetsrett til store landstrekninger, men måtte da avstå denne rett til Canada. Siden har kompaniet fortsatt som et alminnelig handelsselskap. I Frankrike opprettet statsmannen Jean-Baptiste Colbert (1619–1683) blant annet Det nordiske kompani (La Compagnie du nord) for handelen på de skandinaviske land og Russland (1661–1689).

Norden

I Danmark bestod fra 1616 til 1634 et dansk-ostindisk kompani, som blant annet ervervet Trankebar på østkysten av India. Selskapet ble gjenopprettet i 1670. Det bestod til 1729, da det avstod sine besittelser og rettigheter til staten. Fra 1732 til 1843 virket Det dansk-asiatiske kompani, som blant annet ervervet besittelser i Bengal. I 1777 overlot det besittelsene til staten, men fortsatte den fordelaktige handelsvirksomhet. Særlig i slutten av århundret hadde det en glimrende tid, og delte ut store dividender til aksjonærene. Fra 1747 til 1774 bestod også Det almindelige Handels-Compagnie i Danmark, stiftet for å gjøre København til stabelplass for Østersjøhandelen. Det fikk senere også monopol på handelen på Grønland, Island og Finnmark, men hadde ikke synderlig hell med seg.

Det viktigste handelskompani i Norge var det såkalte Fabrikkompani eller Det norske kompani (også «Sorte kompani») 1739–75; det fikk overordentlig utstrakte rettigheter til å utnytte landets økonomiske hjelpekilder, men ved siden av å fremme tjærebrenningen fikk det bare betydning ved sin grunnleggelse av den norske glassverkindustri.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg