Fort Dansborg
Festningen Dansborg i Trankebar.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Trankebar, 1658
Trankebar, 1658
Av /NTB Scanpix.

Trankebar var en dansk-norsk koloniCoromandelkysten i dagens India. I dag heter byen Tharangambadi og ligger i delstaten Tamil Nadu.

Faktaboks

Uttale
trankebˈar
Etymologi

tamil «stedet der bølgene synger»

Også kjent som
Tranquebar, Tarangampadi, Tharangambadi

Etablering

Den dansk-norske kolonien i Trankebar ble etablert av det dansk-norske Ostindiske Compagnie. Dette handelskompaniet ble opprettet av kong Christian IV i 1616, og fikk monopol på all dansk-norsk handel med India, Kina og Japan. Lenge hadde europeisk handel i dette området vært dominert av Portugal, men rundt 1600 hadde både det nederlandske Vereenigde oostindische compagnie og det britiske East India Company brutt det portugisiske monopolet. De europeiske handelskompaniene var spesielt interessert i å få direkte tilgang til varer som krydder, spesielt pepper, nellik, muskat og kanel fra ulike steder i Asia, samt silke og porselen fra Kina og fine bomullsstoff Coromandelkysten og Gujarat i dagens India. Handelskompaniet var del av den økonomiske tankegangen vi i dag kaller merkantilisme.

I 1618 sendte det dansk-norske handelskompaniet ut sin første ekspedisjon mot India. Ekspedisjonen bestod av seks skip under ledelse av Ove Giedde. I utgangspunktet skulle ekspedisjonen til Ceylon, men det politiske og økonomiske fremstøtet her mislykkedes. I stedet kom kompaniet til enighet med Nayaka Ragunatha, kongen av Thanjavur på Coromandelkysten, om etablering av en handelsstasjon i Trankebar i 1620. Allerede samme år ble festningen Dansborg etablert for å beskytte den nye handelsstasjonen.

Handel

Trankebar spilte en rolle som handelsstasjon på flere måter. For det første var det et viktig senter for dansk-norsk regional handel i Asia. Fra Trankebar ble det sendt skip til andre steder i Bengalbukten og videre til Sørøst-Asia. Det ble også opprettet handelslosjer i Bengal, Sulawesi, Java og Borneo. Videre var Trankebar viktig i handelen direkte med Danmark-Norge: Varer fra den regionale handelen ble samlet opp her og kunne raskt losses på dansk-norske skip. I 1635 returnerte for eksempel skipet Christianshavn fra Trankebar til København med varer om inkluderte nellik, pepper, salpeter, bomullstekstiler, porselen og ingefær.

I den første perioden var kontakten mellom Danmark-Norge og Trankebar sporadisk og ujevn. Mellom 1618 og 1639 ble det sendt 18 skip fra København til Trankebar. Av disse kom bare sju tilbake. Selv om det var bestemt at enkelte av disse skipene skulle være igjen for å bli brukt i den regionale handelen, var dette et svært lavt tall og handelen gikk generelt med underskudd. På grunn av uro og krig i Europa ble det ikke sendt skip fra København til Trankebar mellom 1639 og 1668. Da fregatten Ferø ankom Trankebar i 1669, var Eskild Andresen Kongsbakke den eneste dansken igjen i Trankebar. At Kongebakke kunne klare seg så lenge uten støtte fra København, viser betydningen av den regionale handelen for kolonien i Trankebar.

Fra 1680-tallet og frem til 1700 ble kommunikasjonen mellom Danmark-Norge og Trankebar mer stabil. I snitt ble to skip sendt fra København til Trankebar i året. På denne tiden ble også bomullstekstiler den mest sentrale handelsvaren. Disse tekstilene var etterspurt i Europa, men også i Vest-Afrika der de inngikk som en viktig handelsvare i den transatlantiske slavehandelen.

På begynnelsen av 1700-tallet var Danmark-Norge preget av Den store nordiske krigen, og det Ostindiske Compagniet fikk igjen problemer med å sende skip til Trankebar. I 1729 opphørte handelskompaniet, og i 1732 ble et nytt kompani, Asiatisk Kompagni, etablert. Dette kompaniet hadde monopol på handelen med Trankebar frem til 1772, da handelen ble åpnet opp. I 1777 overtok kronen besittelsene i Asia. I tillegg til Trankebar inkluderte dette andre dansk-norske handelskolonier som Serampore eller Fredriksnagore i Bengal som ble en dansk-norsk koloni i 1755 og øygruppen Nikobarene i Indiahavet som ble kolonisert i 1756. Trankebar fungerte som hovedkvarter for disse asiatiske koloniene.

Koloni og befolkning

Da Trankebar ble grunnlagt i 1620, bodde kompaniets tilsatte og soldater i festningen Dansborg. I løpet av 1600-tallet ble det bygget en bymur rundt Trankebar. Da denne var ferdig rundt 1700, bodde kompaniets tilsatte ute i byen sammen med resten av befolkningen. Ifølge en folketelling fra 1702 bodde det 6000 mennesker i og rett utenfor Trankebar by. Innenfor bymuren bodde det rundt 3000 mennesker.

En ny folketelling gjennomført i 1730 viser hvor sammensatt befolkningen i Trankebar var. Dette fikk også utslag i et stort religiøst mangfold. Omtrent 300 kom fra Europa, og av disse var 200 dansk-norske. Disse tilhørte den protestantiske kirken. I 1706 ble det også etablert en luthersk misjonsstasjon i Trankebar. I tillegg var det en liten indoeuropeisk gruppe som bestod av etterkommere etter indiske kvinner og europeiske menn, primært med portugisiske røtter. Denne gruppen var derfor også katolsk, og koloniadministrasjonen inkluderte en katolsk prest. Videre var det en større gruppe muslimer. Majoriteten i kolonien bestod av den tamilske lokalbefolkningen som var hinduistisk. Gjennom misjon dannet det seg også en gruppe med kristne tamiler som i 1730 utgjorde nesten 10 prosent av befolkningen i byen.

Over tid ble den dansk-norske kolonien i Trankebar utvidet fra selve byen og landsbyer rett rundt til også å inkludere et større omland. I 1670 tvang den danske administrasjonen i Trankebar nyakaen til å avstå et større område rundt Trankebar med rundt 20 000 innbyggere.

Britisk ekspansjon

På 1700-tallet ekspanderte det britiske East India Company sin handel på det indiske kontinentet. Denne handelen var i stor grad drevet på privat basis: Mange briter søkte stilling i handelskompaniet for å drive handel på egen hånd i stedet for på kompaniets vegne. Etter endt tjeneste for kompaniet returnerte de hjem til Storbritannia med større formuer. Britiske forsøkt på å kontrollere privathandelen til de ansatte gjorde det utfordrende å føre disse formuene direkte til Storbritannia. På 1700-tallet ble Trankebar en viktig kanal for briter som ønsket å bringe private kapital til Europa utenfor East India Companys kontroll. Dette var svært lønnsomt for det dansk-norske handelskompaniet som gjennom den britiske privathandelen fikk tilgang på både varer og kapital på gunstige vilkår.

På 1800-tallet begynte imidlertid den britiske økonomisk og politiske ekspansjonen på det indiske kontinentet å påvirke dansk-norsk handel negativt. Det britiske East India Company tok etter hvert kontroll over handelen med bomullstekstiler, en vare som var svært viktig for det dansk-norske kompaniet.

Etter Napoleonskrigene stod britene svært sterkt i India. Danmark, på sin side, kom svekket ut av krigen. Landet hadde vært gjennom en statskonkurs og Norge ble avstått til Sverige. Danmark fikk tilbake de indiske koloniene i 1815 etter en periode med britisk okkupasjon, men britiske handelsfolk holdt frem med å dominere handelen med India. Danmark valgte derfor å selge Trankebar og Serampor til Storbritannia i 1845. Kolonien på Nikobarene ble overtatt av britene i 1869.

Nordmenn i Trankebar

Maleri av Peter Anker.
Peter Anker satt mot slutten av unionstiden med Danmark i flere viktige posisjonar i det dansk-norske styringsverket. Han var kolonistyrer i Trankebar fra 1786 til 1807.

Mellom 1620 og 1814 hadde flere nordmenn tjeneste i det dansk-norske handelskompaniet i Trankebar. Blant annet kom flere av guvernørene i Trankebar fra Norge. Den mest kjente er kanskje Peter Anker, som var guvernør fra 1788 til 1806.

Spor etter den dansk-norske kolonitiden

Det finnes i dag flere spor etter den dansk-norske kolonitiden i Trankebar. Ikke minst står festningen Dansborg fremdeles og har vært et museum siden 1970-tallet. Man kan også finne spor i Danmark og Norge. For eksempel bygget Peter Anker opp en større samling med indisk kunst i sin tid som guvernør i Trankebar. Denne samlingen ble senere kjøpt av Nationalmuseet i København. En større samling tegninger av Anker fra India er i dag i Kulturhistorisk museum i Oslo.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Brimnes, Niels (2017): Danmark og kolonierne: Indien, Gads Forlag.
  • Feldbaek, Ole (1978): «Danish East India trade 1772-1807 statistics and structure», Scandinavian Economic History Review, 26:2, s. 128-144.
  • Højbjerg, Inger (1992): «Bybefolkningen i Tranquebar i begyndelsen av 1700-tallet», M/S Museet for Søfarts årbog 51, s. 67-89.
  • Jensen, Johan Skog (2009): «Danmark-Norges etablering og tidlige ekspansjon i India», Internasjonal Politikk 67:1, s, 7-28.
  • Løken, Roar (2020): De dansk-norske tropekoloniene, Solum Bokvennen/Vidarforlaget.

Kommentarer (4)

skrev Jon Gisle

Det står at Trankebar var en dansk-norsk koloni fra 1620 til 1845. Dette blir ikke helt korrekt, siden unionen mellom Danmark og Norge opphørte i 1814. Trankebar var dansk-norsk fra 1620 til 1814 og deretter dansk fra 1814 til 1845.

svarte Ida Scott

Det er selvfølgelig korrekt, takk skal du ha. Vennlig hilsen Ida Scott.

skrev Ram Gupta

Denne setningen: "I 1845 ble Trankebar, sammen med den danske kolonien, solgt til det britiske East India Company."
Ut fra sammenhengen får jeg ikke tak i hva er "den danske kolonien" som det refereres til, annet enn Trankebar? Muligens en uheldig formulering.

svarte Ida Scott

Hei! Takk for påpekning, jeg har retta opp setninga. Mvh Ida Scott, redaksjonen.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg