Faktaboks

Vallø
Vallø
Vallø-52
Vallø i 1952 med oljeraffineriet i forgrunnen.
Av /Statsarkivet i Stavanger.
Lisens: CC BY 4.0
Vallø kirke

Vallø kirke, oppført 1782, var saltverkets kirke. Kirken ble overdratt til Sem kommune i 1982.

Vallø kirke
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Vallø er en tettbebygd halvøy i Tønsberg kommune i Vestfold, øst for bysenteret. På 1700- og 1800-tallet var det et betydelig saltverk her, Vallø saltverk, som ble nedlagt cirka 1860. I 1891 ble Vallø Tapetfabrik etablert. Denne var i en lang periode tilnærmet enerådende på det nordiske markedet. Produksjonen ble avviklet i 1984.

I 1899 ble Norges første oljeraffineri satt i drift på Vallø. Anlegget var fra 1905 eid av Østlandske Petroleumscompagnie (senere Norske Esso), og inntil Slagentangen kom i drift i 1961, var dette Norges eneste oljeraffineri. 25. april 1945, under andre verdenskrig, ble anlegget lagt i grus av britiske bombefly. Mye sivil bebyggelse, tapetfabrikken og det gamle saltverket ble ødelagt. 53 sivile og et ukjent antall tyske soldater mistet livet.

Etter gjenoppbyggingen var anlegget i full drift inntil 1961, deretter ble det hovedsakelig produsert asfalt. All virksomhet opphørte i 2001, og alle faste installasjoner er blitt demontert. I 2015 startet arbeidet med å fjerne store mengder forurenset grunn fra området.

Navnet kommer av voll og øy.

Kart

Vallø
Vallø
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Erichsen, Ulf og Jon Erik Berg-Hansen: Vallø, verket og menneskene: en historisk oversikt over Vallø, 1995.

Kommentarer (4)

skrev David Olsen

Hva slags minner var det som ble ødelagt under 2VK? Det burde sies mer om det.

svarte Arne Bjørn Gjernes

Kulturminnene er beskrevet i bygdeboka for Sem og Slagen, se ny lenke.

skrev jon petter wettre

Det er en feil i artikkelen. Stedet heter VALLØ, ikke Valløy Formen Valløy ble i sin tid innført, som et ledd i "fornorskningsprossessen", da norske former og gjerne nynorske former, skulle erstatte danske former. Dette var vel og bra, men man tok ikke høyde for lokale varianter, si at f.eks Sognsvannet i Oslo og Bondivannet i Asker der jeg kommer fra, ble døpt om til "vatn", selv om ingen lokale sa det. I Vestfold er Nøtterø og Vallø tradisjonelle skrivemåter med rot i lokal dialekt, og ikke dansk, men dette var ukjent eller ikke respektert av kartverket og det offentlige, følgelig fikk man "Valløy". Vallø har nylig fått tilbake sin gamle form, og stedet må nå skrives VALLØ. Jeg bor i området.Ingen lokale sier "ValløY" ..Det bør også respekteres av artikkkelforfatteren og SNL

skrev Lars Mæhlum

Riktig. Takk for innspill.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg