Normaler er gjennomsnittsverdier over en bestemt 30-års periode (normalperiode) og i dag brukes normalene for 1991–2020.

Beskrivelse

Det er interessant å kjenne til de mest ekstreme situasjonene, men det er like interessant å vite hvordan vanlig vær er. Her kommer normalene inn. Selv om det er store variasjoner i været, har det et hovedmønster som gjør at det kan lages en statistisk beskrivelse av det. Det meste av denne beskrivelsen kan være meget enkel.

Det er en internasjonal avtale om at normalene skal benyttes som offisielle gjennomsnittsverdier slik at det blir likt over hele verden. Grunnlaget for alle klimainformasjoner er systematiske observasjoner av været over en lengre periode. Den vanligste klimainformasjonen som lages ut fra observasjonene er gjennomsnittsverdier og variasjoner rundt disse.

Bruksområde

Når man har registrert et spesielt vær, kan man finne ut hvor stort avviket er i forhold til normalen, men vel så ofte bruker en normalen som en fast referanseperiode ved sammenlikning mellom ulike værstasjoner.

Ettersom normalperioden også er internasjonalt bestemt, kan for eksempel kartframstillinger av nedbør og temperatur lett krysse landegrenser.

Dybdestoff

Normalene er ikke alene tilstrekkelige for å beskrive klimaet på et sted. Like viktig er variasjonene rundt dem. Variasjoner er derfor hvor mye været kan variere uten å være unormalt.

Variabiliteten er et uttrykk for hvor mye været kan variere uten at noe unaturlig har skjedd. Variabiliteten beregnes ved hjelp av forskjellige statistiske metoder, og den uttrykkes ofte som sannsynlighet for avvik fra normalene.

Eksempel

  • Temperaturobservasjoner for juli på Blindern gir en månedsnormal eller middeltemperatur i årene 1961–1990 på 16,5°C.
  • I halvparten av årene har juli månedstemperaturer mellom 15,8°C og 17,4°C.
  • I gjennomsnitt hvert 20. år er månedstemperaturen over 18,5°C.

Hvis månedstemperaturen for juli et år blir 16,0°C, er det en helt vanlig månedstemperatur, mens en månedstemperatur på 19,0°C er en uvanlig månedstemperatur. Men de er begge en del av de naturlige variasjonene i været, og forekomst av en så høy månedstemperatur for juli er en del av klimaet på Blindern.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg