Faktaboks

Lysebotn kraftverk

Lysebotn 2, Lysebotn II

Lysebotn innerst Lysefjorden i Forsand kommune, Rogaland. Lysebotn kraftverk ligger inne i fjellet til høyre. Koplingsanlegget er synlig på bildet.

.
Lisens: CC BY SA 3.0

Lysebotn kraftverk er et vannkraftverk ved Lysebotn i Sandnes kommune, Rogaland. Vann hentes fra Årdals- og Lysevassdraget.

Nedbørsfeltet for Lysebotn kraftverk ligger på nordsiden av Lysefjorden. Det 316 km² store feltet består av fem regulerte vann, hvor Lyngsvatnet (686-636 meter over havet) er hovedmagasin og inntak. Det overføres også vann fra Strandvatnet (635-616 moh.) og flere bekkeinntak. Til sammen har nedbørsfeltet en magasinkapasitet på 840 GWh. Største fallhøyde er 685 meter ned til Lysefjorden.

Kraften utvikles i to francisturbiner med en ytelse på til sammen 370 MW, som gir en årsproduksjon på 1500 GWh.

Kraftverket ble satt i drift i september 2018, og erstattet da det eldre Lysebotn kraftverk som ble satt i drift i 1953-1954 og senere utvidet i 1964. Eier er Lyse Energi.

Gamle Lysebotn kraftverk

Det gamle kraftverket utnyttet det samme nedslagsfeltet, men nye og lengre tunneler og økt fallhøyde er de viktigste grunnene til at det nye kraftverket produserer mer kraft fra samme mengde vann. Det gamle var bestykket med seks doble peltonturbiner som til sammen ytet 210 MW med en årsproduksjon på 1242 GWh. Etter utvidelsen i 1964 var dette den gang landets største kraftverk. Til tross for at kraftverket var så vidt gammelt var det bygget i fjell. Nye Lysebotn kraftverk ligger side om side med det gamle, 1450 meter inne i fjellet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg