Lysebotn kraftverk er et vannkraftverk ved Lysebotn i Forsand kommune, Rogaland. Årdals- og Lysevassdraget.

Nedbørsfeltet for Lysebotn kraftverk ligger på nordsiden av Lysefjorden. Det 316 km² store feltet består av 5 regulerte vann, hvor Lyngsvatnet (686-636 moh.) er hovedmagasin og inntak. Det overføres også vann fra Strandvatnet (635-616 moh.) og flere bekkeinntak. Til sammen har nedbørsfeltet en magasinkapasitet på 840 GWh. Største fallhøyde er 685 meter ned til Lysefjorden.

Kraften utvikles i to francisturbiner med en ytelse på til sammen 370 MW, som gir en årsproduksjon på 1500 GWh.

Kraftverket ble satt i drift i september 2018, og erstattet da det eldre Lysebotn kraftverk som ble satt i drift i 1953-1954 og senere utvidet i 1964. Eier er Lyse Energi.

Det gamle kraftverket utnyttet det samme nedslagsfeltet, men nye og lengre tunneler og økt fallhøyde er de viktigste grunnene til at det nye kraftverket produserer mer kraft fra samme mengde vann. Det gamle var bestykket med seks doble peltonturbiner som til sammen ytet 210 MW med en årsproduksjon på 1242 GWh. Etter utvidelsen i 1964 var dette den gang landets største kraftverk. Til tross for at kraftverket var så vidt gammelt var det bygget i fjell. Nye Lysebotn kraftverk ligger side om side med det gamle, 1450 meter inne i fjellet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.