Kvilldal kraftverk
Kvilldal kraftverk, maskinhallen.
Av /Statkraft.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Kvilldal kraftverk ligger i fjellet ved Suldalsvatnet i Suldal kommune, Rogaland, og inngår i Ulla–Førre-anleggene, som er Norges største vannkraftverk målt etter installert effekt. Hovedvassdrag er Otra, Førreåna, Ulladalslåna og Suldalslågen.

Største brutto fallhøyde er 538 meter fra Lauvastølvatnet, men den har også mulighet til å kjøre på en lavere fallhøyde fra Sandsavatnet. De fire francisturbinene har til sammen en installert effekt på 1240 megawatt (MW) og en midlere årsproduksjon på 3028 gigawatt timer (GWh).

Hele Ulla-Førre vannkraftkompleks ble ferdigstilt i 1988 etter 14 års anleggsdrift. Kvilldal kraftverk ble satt i drift suksessivt i årene 1981–1986. Stasjonen utnytter vann blant annet fra Ulladalsåna og Førreåna, regulert gjennom et omfattende system av oppdemmede magasiner, overføringstunneler og pumpestasjoner. Blåsjø er hovedmagasin for Ulla-Førre anleggene.

Statkraft er største eier med 72 prosent, mens Skagerak Energi har resten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg