Storglomvatnet i Nordland. Norges største regulerings-magasin.

.
Lisens: fri

Reguleringsmagasiner samler opp vann i vannrike årstider i naturlige eller kunstige sjøer og slipper det ut i tørre perioder slik at det kan nyttes etter behov i vannkraftverk, vannverk, vanningsanlegg eller kanalanlegg.

Faktaboks

Også kjent som
reguleringsdam

De store reguleringsdammene i Norge samler smeltevann fra snø om våren, slik at vannet kan brukes til produksjon av strøm neste vinter. Skadeflom kan forebygges av dammer som holder vannet tilbake under flom og så senere slipper det ut litt etter litt. I Norge er det mer enn 1000 reguleringsmagasiner med en samlet kapasitet som tilsvarer om lag 70 prosent av det norske kraftforbruket. 13 av de 18 største innsjøene blir brukt som reguleringsmagasiner. Tilsiget til norsk vannkraft kan variere med hele 60 TWh i året – fra 160 TWh i våtår til 100 TWh i tørrår.

Norges største reguleringsmagasin (regnet i volum), er Storglomvatnet i Meløy kommune i Nordland. Dette har en magasinkapasitet på om lag 3,5 milliarder m³, noe som tilsvarer cirka 1,7 ganger et normalt årstilsig til magasinet. Dette kalles et flerårsmagasin.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg