Boknafjorden
Boknafjorden i Hjemleland kommune.

Boknafjorden er en fjord i Rogaland som trenger seg inn mot nordøst mellom Jæren og Karmøy. Den egentlige Boknafjorden er i ytre del nærmest en havarm som kalles Skudenesfjorden mellom Karmøy og Kvitsøy og Håsteinsfjorden/Kvitsøyfjorden mellom Kvitsøy og nordspissen av Jæren.

Boknafjorden er dannet i et innsynkningsområde i berggrunnen, og er ikke som de typiske vestlandsfjordene gravd ut av isbreer i opprinnelige sprekker i berget. Boknafjorden er derfor vid og åpen i sitt ytre og midtre parti og har en rekke større og mindre øyer. De største øyene, utenom Karmøy (177 km2) ved munningen, er Ombo (58 km2), Rennesøy (41 km2) Vestre Bokn (35 km2) og Finnøy (25 km2).

Fra den «egentlige» Boknafjorden spiler Ryfylkefjordene seg ut og trenger seg langt inn i landet i trange, typiske fjordløp, både mot nord, øst og sør. Mange av disse fjordarmene forgrener seg videre. Eksempler på dette er Vindafjorden i nord med fjordarmene Yrkjefjorden og Sandeidfjorden, Sandsfjorden i nordøst som forgrener seg i Saudafjorden og Hylsfjorden, og Høgsfjorden i sør med den lange fjordarmen Lysefjorden med de spektakulære fjellformasjonene Preikestolen og Kjerag.

Største lengde, 96 km, har Boknafjorden mellom Kvitsøy fyr og Hylen innerst i Hylsfjorden. Etter arealet er Boknafjorden nummer fire av Norges fjorder.

Kart

Boknafjorden
Boknafjorden
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg