Jærstol

Jærstolen Aksel produseres av Aksel Hansson på Hjelmeland

Artikkelstart

Jærstol er en sørvestlandsk stoltype med en lang forhistorie utenfor Norge.

Konstruksjon

Stolen har rygg med horisontale brett (stigerygg) og sete av flettet siv som er festet til fire smale sarger. Beina er som regel avstivet med åtte sprosser. I nyere tid bruker man kinesisk sjøgress i stedet for siv.

Historikk

I middelhavsområdet er stoltypen kjent fra antikken, og like til vår tid, for eksempel i Italia, har den vært laget som en alminnelig bruksstol. Den er også kjent over store deler av det vesteuropeiske området. Stolen har på et eller annet tidspunkt funnet veien til sørvestre deler av Norge, hvor den ble laget fra rundt 1850. Stoler fra Kypros eller Sør-Spania og fra Jæren viser forbløffende likheter i utseende og konstruksjonsdetaljer.

Den norske Jærstolen

Navnet Jærstol ble trolig skapt rundt år 1900. Da tok produksjonen seg opp, og produktene ble spredt over store deler av Norge. Man fikk siv fra tjernene på Jæren. Selve produksjonen av stoler foregikk i områder lenger inn i landet, der det var tilgang på egnede trematerialer. På Hjelmeland produserer både Aksel L. Hansson og Slåke Jærstoler siden 1938.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg