Stol
Jærstolen Aksel produseres av Aksel Hansson på Hjelmeland

Jærstol er en stoltype fra Sør-Vestlandet med en lang forhistorie utenfor Norge.

Konstruksjon

Stolen har rygg med horisontale brett (stigerygg) og sete av flettet siv som er festet til fire smale sarger. Beina er som regel avstivet med åtte sprosser. I nyere tid bruker man kinesisk sjøgress i stedet for siv.

Historikk

I middelhavsområdet er stoltypen kjent fra antikken, og like til vår tid har den blant annet vært produsert i Italia som en alminnelig bruksstol. Den er også kjent over store deler av det vesteuropeiske kontinentet. Stolen har på ett eller annet tidspunkt funnet veien til sørvestre deler av Norge, hvor den ble laget fra rundt 1850. Stoler fra Kypros eller Sør-Spania og fra Jæren viser forbløffende likheter i utseende og konstruksjonsdetaljer.

Den norske Jærstolen

Navnet Jærstol ble trolig skapt rundt år 1900. Da tok produksjonen seg opp, og produktene ble spredt over store deler av Norge. Man fikk siv fra tjernene på Jæren. Selve produksjonen av stoler foregikk i områder lenger inn i landet, der det var tilgang på egnede trematerialer. På Hjelmeland har både Aksel L. Hansson og Slåke produsert Jærstoler siden 1938.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg