Ombo

Ombo er en øy i Boknafjorden i Stavanger kommune, Rogaland, Ryfylkes største og fylkets nest største øy etter areal; 58 km2 med 229 innbyggere (2020). Ombo ligger helt nordøst i Boknafjordens ytre, brede fjordbasseng.

Geografi

Hele øya tilhører den kaledonske fjellkjeden. Den er berglendt, særlig i øst, der ulike til dels sterkt omdannede gneiser av opprinnelig grunnfjellsalder danner undergrunnen. Her når Bandåsen 513 moh. som er høyeste fjell på ei øy i Rogaland. I et bredt belte nord–sør midt på øya danner fylitt og glimmerskifer berggrunnen; her og i Eidssund-området i sørvest har landskapet et roligere preg, og her finner man størstedelen av dyrkingsjorden og bosetningen. Nordvest på øya, likeledes øst for Eidssund består berggrunnen hovedsakelig av gneis.

Kommunetilhørighet

Ombo har hatt en meget omskiftelig kommunal tilhørighet siden 1837 da øya ble delt mellom Jelsa, Hjelmeland og Nedstrand ved etableringen av det kommunale selvstyret. Siden var den helt frem til 2020 delt mellom to eller tre kommuner; dette året ble den en del av Stavanger kommune sammen med resten av Finnøy kommune.

Navnet

Navnet kommer av norrønt Umbar; usikker tolkning, kan være av norrønt umb, 'omkring', og sikter i så fall til øyas runde form.

Kart

Ombo
Av /Statens kartverk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg