Ombo er en øy i Boknafjorden i Stavanger kommune, Rogaland, Ryfylkes største og fylkets nest største øy etter areal; 58 kvadratkilometer med 233 innbyggere (2022). Ombo ligger helt nordøst i Boknafjordens ytre, brede fjordbasseng.

Geografi

Hele øya tilhører den kaledonske fjellkjeden. Den er berglendt, særlig i øst, der ulike til dels sterkt omdannede gneiser av opprinnelig grunnfjellsalder danner undergrunnen. Her når Bandåsen 513 meter over havet som er høyeste fjell på ei øy i Rogaland. I et bredt belte nord–sør midt på øya danner fyllitt og glimmerskifer berggrunnen; her og i Eidssund-området i sørvest har landskapet et roligere preg, og her finner man størstedelen av dyrkingsjorden og bosetningen. Nordvest på øya, likeledes øst for Eidssund består berggrunnen hovedsakelig av gneis.

Tidligere kommunetilhørighet

Ombo har hatt en meget omskiftelig kommunal tilhørighet siden 1837 da øya ble delt mellom Jelsa, Hjelmeland og Nedstrand kommuner ved etableringen av det kommunale selvstyret. Siden var den helt frem til 2020 delt mellom to eller tre kommuner; dette året ble hele øya, som frem til 2020 tilhørte Finnøy og Hjelmeland kommuner, slått sammen med Stavanger kommune.

Navnet

Navnet kommer av norrønt Umbar; usikker tolkning, kan være av norrønt umb, 'omkring', og sikter i så fall til øyas runde form.

Kart

Ombo
Ombo
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg