Georgia ligger på sørsiden av fjellkjeden Store Kaukasus, og er til størstedelen berglendt og har store høydeforskjeller. Store Kaukasus når flere steder over 5000 moh., blant annet i Sjkhara (5068 moh.) og Kasbek (5042 moh.). Flere pass fører gjennom fjellkjeden.

I sør, ved grensen mot Armenia og Tyrkia, ligger Lille Kaukasus med høyder på 2500–3000 moh. Suramhøylandet, som hever seg til over 1500 moh., dominerer de sentrale deler av landet og knytter sammen Store og Lille Kaukasus. Høylandet danner videre vannskillet mellom elven Rioni som renner vestover til Svartehavet, og Kura som renner østover og munner ut i Det kaspiske hav. Sentralt i den vestlige delen av landet, omkring elven Rioni, går en stor senkning, Kolkhida-senkningen, som strekker seg til Svartehavet.

I vest er klimaet subtropisk med varme somrer (middeltemperatur 24 °C) og milde vintrer (middeltemperatur 4–7 °C). Nedbøren er stor (1500–2500 mm), med mest nedbør høst og vinter. Den østlige delen av landet har et mer kontinentalt klima, med lite regn, kjølig vinter og varm sommer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.