Krystallstruktur

Krystallstrukturen for natriumklorid (NaCl). Her er ionene Na+ og Cl– tegnet som like store kuler, men egentlig er ioneradiene henholdsvis 0,099 og 0,181 nm. Dette gir et radiusforhold på 0,547, som svarer til 6-koordinasjon, det vil si at hvert ion er omgitt av 6 nabo-ioner med motsatt ladning. Et slikt koordinasjonspolyeder er angitt på figuren. De planene som kan legges gjennom gitterpunktene, vil svare til de ytre flatene som kan utvikles på en krystall, men for NaCal er terningen, som er begrenset av de tettest besatte gitterplanene, praktisk talt den eneste forekommende krystallformen.

Av /Store norske leksikon ※.

Krystallinsk tilstand er karakterisert ved at et stoffs atomer, ioner eller molekyler er systematisk ordnet, og denne orden repeteres på en bestemt måte i rommets tre retninger. Den minste enheten i en krystall kalles enhetscellen.

Faktaboks

Uttale
krystallˈinsk
Etymologi
fra gresk krystallos, ‘is, bergkrystall’

Ved en bestemt tilstrekkelig høy temperatur vil varmebevegelsene gjøre at molekylene ikke kan holde sammen på en ordnet måte, og krystallen smelter. Et stoffs smeltepunkt er en karakteristisk uforanderlig egenskap under de samme ytre betingelser, for eksempel isens smeltepunkt ved 0 °C.

Ikke alle stoffer er krystallinske. I slike stoffer vil overgangen fra den flytende til den faste fasen ofte skje ved at væsken blir seigere og seigere. En slik ikke-krystallinsk fast fase betegnes som amorf. For eksempel er glass en type materiale som dannes ved at væsker avkjøles uten å krystallisere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg