Dyreliv i Georgia

Steinbukk Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Georgia har representanter både for Europas, Midtøstens og Sentralasias fauna – mange arter er dessuten endemiske (stedegne) for Kaukasus.

Ifølge en ny undersøkelse av biologisk mangfold blant virveldyr forekommer 360 fuglearter, 95 pattedyr, 53 krypdyr (3 skilpadder, 27 øgler, 23 slanger), 13 amfibier og 84 ferskvannsfisk. Insektfaunaen er ikke så godt undersøkt, men minst en tredjedel av de over 500 registrerte sommerfuglartene er stedegne. En rekke arter har gått kraftig tilbake i antall i løpet av de siste 20 år, flere av dem utryddelsestruede. Blant rovdyrene er rødrev og en del arter i mårfamilien vanligst, gullsjakal, gaupe, ulv og bjørn er i tilbakegang og leopard er nesten forsvunnet. Partåede hovdyr omfatter villsvin, rådyr, hjort og geitedyrene gemse, kubantur, østkaukasisk steinbukk og besoargeit. Hjort og geitedyr blir stadig sjeldnere, av besoargeit er det trolig knapt 100 individer igjen.

Fuglelivet er rikt. I fjelltraktene lever blant annet fjellrosenfink, murkryper, alpekråke og -kaie, kaukasushøne og -orrfugl samt de sjeldne lamme- og munkegribbene. Rovfuglfaunaen omfatter dessuten konge- og slangeørn, gåsegribb, glente, svartglente samt flere hauker, våker og falker. I lavlandet ved Svartehavet hekker blant annet hegrer, ender, rikser og terner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg