Georgia har representanter både for Europas, Midtøstens og Sentralasias fauna – mange arter er dessuten endemiske (stedegne) for Kaukasus.

Ifølge en ny undersøkelse av biologisk mangfold blant virveldyr forekommer 360 fuglearter, 95 pattedyr, 53 krypdyr (3 skilpadder, 27 øgler, 23 slanger), 13 amfibier og 84 ferskvannsfisk. Insektfaunaen er ikke så godt undersøkt, men minst en tredjedel av de over 500 registrerte sommerfuglartene er stedegne. En rekke arter har gått kraftig tilbake i antall i løpet av de siste 20 år, flere av dem utryddelsestruede. Blant rovdyrene er rødrev og en del arter i mårfamilien vanligst, gullsjakal, gaupe, ulv og bjørn er i tilbakegang og leopard er nesten forsvunnet. Partåede hovdyr omfatter villsvin, rådyr, hjort og geitedyrene gemse, kubantur, østkaukasisk steinbukk og besoargeit. Hjort og geitedyr blir stadig sjeldnere, av besoargeit er det trolig knapt 100 individer igjen.

Fuglelivet er rikt; i fjelltraktene lever bl.a. fjellrosenfink, murkryper, alpekråke og -kaie, kaukasushøne og -orrfugl samt de sjeldne lamme- og munkegribbene. Rovfuglfaunaen omfatter dessuten konge- og slangeørn, gåsegribb, glente, svartglente samt flere hauker, våker og falker. I lavlandet ved Svartehavet hekker bl.a. hegrer, ender, rikser og terner.

Les mer om Georgias geografi og Planteliv i Georgia.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.