Gamle stående furutrær - såkalte gadder
I urskogen finnes ofte mange arter som ellers er sjeldne fordi de er knyttet til selve urskogtilstanden, eksempelvis til gamle eller døde trær. Fra Gevadalen i Tysfjord kommune i Nordland
Urskog i Namskroken
Av /Statsskog SF.
Lisens: CC BY NC 2.0

Urskog er naturskog som ikke er påvirket av menneskelig aktivitet.

Faktaboks

Også kjent som

urskau

Urskog er helt urørt skog uten spor av hogst eller inngrep. Trærne faller til slutt og blir liggende til de råtner.

Tidligere var store deler av Jorden dekket av urskog. Nå finnes den vesentlig som regnskog i tropene, i størst utstrekning i Brasil, Sentral-Afrika, India, Indonesia og Ny-Guinea.

I Norge er urskogen praktisk talt borte etter århundrer med hogst, beiting, seterdrift, og, i nyere tid, vei- og hyttebygging. På det aller meste av den produktive skogen drives aktivt skogbruk. Bare områder som er vanskelig tilgjengelig unngår skjøtsel og hogst.

Under én prosent av skogarealet i Norge kan betegnes som urskog. Dette omfatter enkelte lommer med skog, som har vært så utilgjengelige at de er svært lite påvirket av menneskelig aktivitet. Slike områder finnes blant annet i Pasvik, Gutulia ved Femunden og i Trillemarka, og er fredet som nasjonalparker eller som naturreservater. I Oslomarka kan et lite område ved Oppkuven og Smeddalen forsvare betegnelsen urskog.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg