Kaukasia

Kaukasia

Kaukasia (Kart) av /Store norske leksikon ※. Gjengitt med tillatelse

Kaukasia, landskap som omfatter området mellom Svartehavet i vest, Kaspiske hav i øst, Manytsjsenkningen i nord og Tyrkia og Iran i sør; ca. 440 000 km2.

Faktaboks

Uttale
kaukˈasia
Også kjent som
russ. Kavkaz

Kaukasia deles i Cis-Kaukasia eller Nord-Kaukasia nord for Kaukasus og Transkaukasia sør for fjellkjeden. Nord-Kaukasia hører etter klima og jordbunn naturlig sammen med sørlige Russland. Transkaukasia har derimot subtropisk klima, og vegetasjonen får en yppig karakter ved svartehavskysten, der nedbøren er rikelig. Mot øst avtar den raskt og er i Baku nede i 250 mm, i Makhatsjkala 90 mm. Steppevegetasjon er her det vanlige. I fjellene vokser hovedsakelig granskog, lenger ned eik, bøk o.a. løvtrær.

Kaukasia har fra gammelt av vært et tilfluktssted og en gjennomfartsvei for mange folkeslag. Dette gjenspeiler seg i dag i den territorielle og politiske inndeling. Nord-Kaukasia hører til Russland, og omfatter Kabardino-Balkaria, Nord-Ossetia, Dagestan, Karatsjajevo-Tsjerkessia, Adygia, Ingusjetia og Tsjetsjenia, som alle har status som republikker innenfor den russiske føderasjon, samt Krasnodar og Stavropol distrikter og Rostov fylke. Det 186 100 km2 store Transkaukasia er oppdelt i Georgia, Armenia og Aserbajdsjan. Store Kaukasus er betegnelsen på den 1200 km lange fjellkjeden som skiller mellom Nord- og Sør-Kaukasia, med Elbrus 5642 moh. som høyeste topp.

Videre lesning

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg