Faktaboks

Rioni

gresk Fasis (Φᾶσῐς)

Uttale
riˈåni
Rioni
Rioni i regionen Ratsja.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Rioni
Rioni ved Kutaisi.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Rioni er den lengste elva i den vestre delen av Georgia. Den er 327 kilometer lang, har et nedbørsfelt på 13 400 kvadratkilometer og renner fra Den store kaukasiske fjellkjeden til Svartehavet.

Rioni har sitt utspring på rundt 2 960 meters høyde rett sør for isbreen Edena i den georgiske landsdelen Ratsja. Den svinger først litt østover før den bukter seg vest- og sørover gjennom Rionidalen, som er kjent for sin vinproduksjon. Elva renner gjennom Kutaisi; den største byen i regionen Imereti. Den munner ut i Svartehavet ved byen Poti i landsdelen Mingrelia.

Navnet Rioni kommer fra det svanske språket og betyr «den store elva». Historisk tilhørte Rionis øvre løp Det svanske riket, som i utbredelse var en del større enn dagens Svaneti. De gamle grekerne kalte elva for Fasis, siden området elva rant gjennom var kjent for å være hjemlandet til fasanfuglene. I den greske antikken anså blant andre historikeren Herodot Fasis for å utgjøre grensen mellom Europa og Asia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg