Frederik 5

Faktaboks

Frederik 5
Frederik V
Født
31. mars 1723
Død
14. januar 1766

Frederik 5. Utsnitt av maleri av Carl Gustaf Pilo.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Frederik 5. var dansk-norsk konge i perioden 1746–1766. Han var sønn av Christian 6 og Sofie Magdalene. Han fikk tysk oppdragelse, men stod fjernt fra farens strenge alvor og pietisme.

Frederiks vennlige holdning, sjarmerende vesen og folkelighet gjorde at han ble meget populær og avholdt blant den jevne befolkning, selv om han ble sterkt alkoholisert og etter hvert fikk dårlig helse. Selv hadde han liten forstand på statsstyring, men han forstod å knytte til seg dyktige medhjelpere.

Makten lå hos en krets av høyadelige storgodseiere. Blant de fremste var Johan Ludvig Holstein, utenriksministeren Johan Hartvig Ernst Bernstorff og kongens gode venn, overhoffmarskalk Adam Gottlob Moltke. Disse var sterkt opptatt av å holde Danmark–Norge utenfor de europeiske kriger og å fremme helstatens næringsliv. Interessant i denne sammenheng er den frie økonomiske debatt som ble tillatt i Danmarks og Norges oeconomiske Magazin.

Frederik var først gift med Georg 2s datter Louise av England (død 1751, mor til Christian 7), senere med Juliane Marie av Braunschweig, mor til arveprins Frederik.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Feldbæk, Ole: Danmark-Norge : 1380-1814, b. 4: Nærhed og adskillelse 1720-1814, 1998, isbn 87-500-3517-7, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg