Braunschweig er en tidligere tysk stat som bestod av tre større og fem små områder i omegnen av Harz, med et areal på til sammen 3672 kvadratkilometer.

Faktaboks

Uttale
brˈaunschweig

Braunschweig har navn etter Bruno av Sachsen (jamført den engelske navneformen Brunswick) og var opprinnelig en del av Sachsen. Da Henrik Løve i 1181 tapte Sachsen, fikk han beholde Braunschweig, som ble eget hertugdømme i 1235. Frem gjennom tiden var Braunschweig stadig delt mellom to eller flere linjer. En av dem var Braunschweig–Lüneburg, som kongene av Hannover og dermed det engelske kongehus nedstammer fra. En annen linje var Braunschweig–Wolfenbüttel, til den hørte den dansk-norske dronning Juliane Marie, Frederik 5s annen hustru.

Etter julirevolusjonen i Frankrike i 1830 fikk Braunschweig i 1832 en ny og friere forfatning. Under krigene 1866 og 1870–1871 sluttet Braunschweig opp om Preussen. En sidelinje av Braunschweig–Wolfenbüttel holdt seg til 1884, og Braunschweig vedble å være hertugdømme til 1918.

I den tyske republikk av 1919 var Braunschweig særskilt stat, fra 1933 organisert som Land i Det tyske rike. Ved utbruddet av andre verdenskrig hadde delstaten 583 000 innbyggere. Etter andre verdenskrig kom den østligste del av Braunschweig til Øst-Tyskland og er etter 1990 en del av delstaten Sachsen-Anhalt, mens den vestlige og vesentligste del tilhører delstaten Niedersachsen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg