Peter 3.

Faktaboks

Peter 3.
Peter III, egentlig navn Karl Peter Ulrich von Holstein-Gottorp
Født
21. februar 1728, Kiel, Holstein-Gottorp (i dag i Tyskland)
Død
18. juli 1762, St. Petersburg, Russland
Levetid - kommentar
datoer etter den gregorianske kalenderen
Peter og Katarina
Peter ble i 1745 gift med Katarina. I januar 1762 ble Peter tsar, men samme år begikk Katarina og hennes gardeoffiserer statskupp mot Peter, og han ble senere myrdet. Katarina ble deretter tsaritsa (keiserinne).
Av .

Artikkelstart

Peter 3. var russisk tsar i januar–juli 1762. Han var sønn av Peter den stores datter Anna og Karl Frederik, hertugen av Holstein-Gottorp. Peter ble utnevnt til russisk tronfølger i 1742 av keiserinne Elisabet og ble giftet bort i 1745 med Sophie Frederike Auguste av Anhalt-Zerbst, som tok navnet Katarina Aleksejevna, best kjent som Katarina den store.

Peter ble ansett som mindre begavet og var meget prøyssisk-vennlig. Etter at han hadde etterfulgt Elisabet på tronen, sluttet han fred med Preussen og gav tilbake alt land som var erobret under den prøyssiske sjuårskrigen i 1756–1763. Han ble styrtet ved et statskupp foretatt av gardeoffiserer som handlet i forståelse med hans hustru (som deretter ble keiserinne som Katarina 2), og kort etter myrdet.

Blant folket var det mange som trodde at Peter fortsatt levde, noe som Jemeljan Pugatsjov utnyttet under sin store oppstand i 1773–1775, da han utgav seg for Peter 3.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg