strilekrigen

General og stiftamtmann Ulrik Frederik de Cicignon (1698–1772) var en av de sentrale aktørene i strilekrigen i 1765.

UlrikCicignon
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Strilekrigen er en betegnelse på en rekke opprør i Bergen våren 1765 da bønder fra Nordhordland og Midthordland samlet seg til protest mot ekstraskatten av 1. oktober 1762.

Ekstraskatten hadde rammet den fattige bonde- og fiskerallmuen i distriktene rundt Bergen særlig sterkt. Utligningen og innkrevingen av skatten i 1764 var også uklar og preget av misforståelser, noe som økte mistroen til skatten og myndighetene. En militær inndriving av skatterestanser i 1765 førte til at flere hundre bønder reiste til Bergen i mars 1765 for å klage, med munnhuggeri og tumulter som resultat. I april samme år gjentok klageferden seg, men denne gangen med flere deltakere både fra byens omland og bybefolkningen selv. Oppløpet i april innebar et høyere konfliktnivå. Både stiftamtmann og fogd ble utsatt for fysiske overgrep. Opptøyene roet seg da stiftsamtmannen gikk med på å tilbakebetale skatten.

En undersøkelseskommisjon ankom Bergen sommeren 1765 og arbeidet fram til året etter med å kartlegge både opptøyene og innkrevingen av skatten. De utpekte hovedmennene ble ved høyesterettsdom i 1768 dømt til døden. Én var da alt død i fengselet, mens de tre andre fikk senere dødsdommen omgjort til fengselsstraff.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg