Faktaboks

Mecklenburg
Uttale
mˈeklenborg
Mecklenburg
Landskap i Mecklenburg.
Müritz
MS "Sonnenschein" på innsjøen Müritz i Mecklenburg. Turistbåten ble bygd i Wiesbaden i 1927 og kan ta opptil 100 passasjerer.
Wismar
Wismar, indre by, en av de best bevarte middelalderske bykjerner i Tyskland, med monumentale kirkebygg, et imponerende bytorg med nitidig restaurerte borgerhus. Hansabyen Wismars gamleby har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 2002.

Mecklenburg er et landskap i det nordøstlige Tyskland. Det ligger mellom Holstein i vest og Pommern i øst og utgjør den vestlige delen av den nåværende tyske delstaten Mecklenburg-Vorpommern. Området er et morenelandskap med hundrevis av sjøer, og har et areal på omtrent 16 000 kvadratkilometer.

Historie

I Mecklenburg bodde opprinnelig gotiske stammer, og på 500-tallet trengte slaverne inn. Hovedbyen var Mecklenburg (slavisk Wili-Grad, 'Den store borg'), som i dag er en liten landsby ved Wismar. Etter at det var gjort flere forgjeves forsøk på å kue og kristne landet, gav keiser Lothar det i 1125 til danskekongen Knud Lavard som saksisk len. Men etter hans død i 1132 fikk innfødte fyrster makten, og først rundt år 1160 lyktes det under Henrik Løve å undertvinge slaverne.

Danmark, som delvis hadde ført sine venderkriger med slaver fra Mecklenburg, erobret under Knud Valdemarssøn og Valdemar Sejr en del av landet, men måtte oppgi det etter 1227. Fyrsteslekten som nedstammer fra Pribislav (død i 1178), delte i 1229 landet mellom fire linjer, som alle etter hvert døde ut unntatt linjen Mecklenburg. I 1436 var linjen Mecklenburg eneherskende, men delingene fortsatte siden. Stenderkampene på 1600- og 1700-tallet endte med at stendene seiret, og foreningen mellom prelater, riddere og stender som stammet fra 1500-tallet, var gjeldende grunnlov helt til revolusjonen i 1918.

En frihetsbevegelse i 1848 ble hurtig slått ned. I 1918 ble det innført en republikansk forfatning, og i 1934 ble de to statene Mecklenburg-Schwerin og Mecklenburg-Strelitz forent til én riksdel styrt av en riksstattholder. For historien etter 1945, se Mecklenburg-Vorpommern.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne nettsider

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg