FNs generalsekretær

FNs generalsekretær er Forente nasjoners øverste administrative leder, og velges for fem år av gangen. Portugiseren António Guterres er siden 1. januar 2017 FNs generalsekretær, den niende i rekken. Den første var nordmannen Trygve Lie.

Faktaboks

Etymologi

United Nations Secretary-General

Oppgaver

Arbeidsoppgavene til generalsekretæren er definert i FN-pakten, og består av flere områder.

Generalsekretæren er øverste leder for det administrative arbeidet i FN, for FNs generalforsamling, Sikkerhetsrådet, FNs økonomiske og sosiale råd og andre FN-organ når disse organene møtes.

FN-pakten gir også generalsekretæren retten til å sette dagsorden ved å ta opp i Sikkerhetsrådet ethvert problem han føler truer internasjonal fred og sikkerhet.

I tillegg er han eller hun gitt friheten til å forme sin stilling personlig. Diplomati og bruk av generalsekretæren sitt ”good office”, det vil si navn og forbindelser både privat og offentlig kan brukes til å sette saker på dagsorden internasjonalt. Preventivt diplomati har blitt en av Generalsekretærens viktigste oppgaver. Med preventivt diplomati menes det Generalsekretæren gjør for å hindre at konflikter og stridigheter oppstår, utvikler eller sprer seg.

Utvelgelse

FNs generalsekretær velges av generalforsamlingen på anbefaling fra Sikkerhetsrådet for fem år om gangen. Alle de fem faste medlemmene av sikkerhetsrådet må være enige om valget.

Ingen skreven regel sier at jobben som generalsekretær skal gå på omgang mellom forskjellige verdensregioner, men det er slik det har det fungert de siste 25 årene. Det er heller ikke en begrensning på hvor lenge en generalsekretær kan sitte, men ingen har til nå sittet lenger enn to perioder.

António Guterres ble valgt til FNs generalsekretær fra 1. januar 2017.

I 1997 ble det opprettet en stilling som stedfortredende generalsekretær.

Generalsekretærer

Periode Generalsekretær
1946–1953 Trygve Lie – Europa (Norge)
1953–1961 Dag Hammarskjöld – Europa (Sverige)
1961–1971 U Thant – Asia (Burma)
1971–1981 Kurt Waldheim – Europa (Østerrike)
1981–1991 Javier Pérez de Cuéllar – Sør-Amerika (Peru)
1991–1996 Boutros Boutros Ghali – Afrika (Egypt)
1997–2006 Kofi Annan – Afrika (Ghana)
2007–2016 Ban Ki-Moon – Asia (Sør-Korea)
2017– António Guterres – Europa (Portugal)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg