Arbeidsoppgavene til generalsekretæren er definert i FN-pakten, og består av flere områder.

Generalsekretæren er øverste leder for det administrative arbeidet i FN, for FNs generalforsamling, Sikkerhetsrådet, FNs økonomiske og sosiale råd og andre FN-organ når disse organene møtes.  

FN-pakten gir også generalsekretæren retten til å sette dagsorden ved å ta opp i Sikkerhetsrådet ethvert problem han føler truer internasjonal fred og sikkerhet.

I tillegg er han eller hun gitt friheten til å forme sin stilling personlig. Diplomati og  bruk av generalsekretæren sitt ”good office”, dvs. navn og forbindelser både privat og offentlig kan brukes til å sette saker på dagsorden internasjonalt. Preventivt diplomati har blitt en av Generalsekretærens viktigste oppgaver. Med preventivt diplomati menes det Generalsekretæren gjør for å hindre at konflikter og stridigheter oppstår, utvikler eller sprer seg.

FNs generalsekretær velges av generalforsamlingen på anbefaling fra Sikkerhetsrådet for fem år om gangen. Alle de fem faste medlemmene av sikkerhetsrådet må være enige om valget.

Ingen skreven regel sier at jobben som generalsekretær skal gå på omgang mellom forskjellige verdensregioner, men det er slik det har det fungert de siste 25 årene. Det er heller ikke en begrensning på hvor lenge en generalsekretær kan sitte, men ingen har til nå sittet lenger enn to perioder.

António Guterres ble valgt til FNs generalsekretær fra 1. januar 2017.

I 1997 ble det opprettet en stilling som stedfortredende generalsekretær.

FNs gENERALSEKRETÆRER

1946-53 Trygve Lie _ Europa
1953–61 Dag Hammarskjöld -Europa
1961–71 U Thant- Asia
1971–81 Kurt Waldheim - Europa
1981–91 Javier Pérez de Cuéllar - Sør-Amerika
1991–96 Boutros Boutros Ghali - Afrika
1997–2006 Kofi Annan - Afrika
2007–2016 Ban Ki-Moon - Asia
2017- António Guterres - Europa

FNs sider om Generalsekretæren

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.