FN-bygningen i New York.

Eldre foto av FN-bygningen

Av /KF-arkiv ※.

FNs sekretariat er et av hovedorganene i De forente nasjoner (FN) og har som oppgave å betjene de andre fem hovedorganene, og administrere programmer og virksomheter de har besluttet. Hovedkontoret er i New York, men sekretariatet har også kontor i Genève, Nairobi og Wien. Sekretariatet ledes av FNs generalsekretær.

Faktaboks

Også kjent som

Sekretariatet

Totalt har FNs sekretariat omkring 36 000 ansatte. Cirka 6500 av disse arbeider ved hovedkontoret i New York, mens resten tjenestegjør ved ulike regionale kontor og i fredsbevarende operasjoner rundt omkring i verden.

Sekretariatets hovedoppgaver er å ivareta den daglige driften av FNs programmer og operasjoner, og å forberede møter i Generalforsamlingen, Sikkerhetsrådet og andre FN-organer. De ansatte i sekretariatet arbeider blant annet med administrasjon, forskning, statistikk, oversetting, informasjon, sikkerhet og logistikk.

I motsetning til diplomater som representerer et bestemt land, jobber sekretariatets ansatte for alle FNs medlemsland. De ansatte tar ikke ordre fra sine hjemland, men fra generalsekretæren, som er FNs øverste administrative leder.

Sekretariatet er organisert i flere departementer som har ansvar for ulike saksområder som for eksempel fredsbevarende operasjoner, politiske saker, økonomiske og sosiale forhold, og ulike administrative oppgaver. Departementene ledes av undergeneralsekretærer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg