Amnesty International
Amnesty International er et eksempel på en stor internasjonal NGO.
Av /NTB Scanpix.

NGO er en forkortelse for det engelske begrepet Non-Governmental Organisation, og er en samlebetegnelse på ikke-statlige, frivillige organisasjoner, inkludert nærings- og fagorganisasjoner. NGO-er arbeider ofte med internasjonale prosjekter innenfor områder som menneskerettigheter og miljøvern, men mange driver også med lokale prosjekter, som for eksempel sosial inkludering eller språkopplæring.

Faktaboks

Uttale

enn-ge-'o

Etymologi
av engelsk: Non-Governmental Organization
Også kjent som
sivilsamfunnsorganisasjon

Det finnes ingen fast definisjon av uttrykket, men de fleste NGO-er er politisk uavhengige, ikke-kommersielle organisasjoner som ikke er etablert eller styrt av stater og som ikke driver med voldelig eller kriminell virksomhet. Mange internasjonale NGO-er bygger på individuelle medlemmers ideelle engasjement. Andre er satt sammen av nasjonale foreninger eller avdelinger.

Historikk

I 1945 innførte FN betegnelsen «Non-Governmental Organisations» for alle ikke-statlige, ikke-kommersielle organisasjoner som fikk status som observatører i FNs økonomiske og sosiale råd (ECOSOC). Generelt har dette etter hvert ført til en praksis der en NGO, etter søknad, kan få offisiell observatørstatus i mellomstatlige organisasjoner der deres virksomhet er relevant. Dermed får de mulighet til å sende delegater (uten stemmerett) til internasjonale møter eller konferanser hvor medlemsstatenes regjeringer tar avgjørelser som er av betydning for NGO-enes arbeid.

NGO-ene bidrar ofte med spesialkunnskap på sitt område slik at ledere og maktpersoner kan komme med bedre løsninger på de problemene NGO-ene er opptatt av. I diplomatisk sammenheng oppfattes derfor uttrykket NGO vanligvis som organisasjoner med observatørstatus i FN, Europarådet, EU eller andre mellomstatlige organisasjoner.

Struktur

Det finnes flere millioner NGO-er i verden spredt på mange forskjellige kontinenter. Disse kan ha forskjellig struktur og organisasjonsform, og arbeider med både internasjonale og nasjonale temaer. Ikke-statlige organisasjoner som driver med internasjonal virksomhet kalles for INGOs (International Non-Governmental Organizations).

De fleste ikke-statlige organisasjoner er ikke-kommersielle (non-profit), noe som betyr at de ikke drives med tanke på å tjene penger. NGO-er har normalt ikke vare- eller tjenestesalg som hovedinntektskilde, men får driftsmidler direkte fra medlemmer eller donorer som ønsker å støtte organisasjonen. Donorer kan for eksempel være næringslivsaktører, stater eller privatpersoner.

De medlemsbaserte NGO-ene styres direkte av sine egne medlemmer og har som regel målsettinger og prosjekter som medlemmene selv er opptatt av. NGO-er som ikke er medlemsbaserte styres gjerne i større grad av donorer. Disse har oftere målsettinger og prosjekter som er mer påvirket av donorenes ønsker.

Sosialt ansvar

Ikke alle NGO-er har vært like flinke til å gjennomføre de prosjektene de har sagt at de skal gjennomføre. I noen land har NGO-er og INGO-er derfor blitt møtt med mistro og mistenksomhet rundt sin virksomhet. Flere internasjonale ikke-statlige organisasjoner (INGOs) har derfor inngått et samarbeid for å styrke sin troverdighet gjennom å opprette årlige «ansvarlighetsrapporter» (accountability reports) som forvaltes av et uavhengig, felles organ kalt INGO Charter.

I rapportene må INGO-ene oppgi detaljert informasjon om organisasjonens inntektskilder, arbeidsmetoder og oppnådde resultater. Flere av de store internasjonale ikke-statlige organisasjonene, slik som Amnesty International, Oxfam, Islamic Relief og Transparency International er med i dette samarbeidet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Dromi, Shai M. (2020). Above the Fray: The Red Cross and the Making of the Humanitarian NGO Sector. University of Chicago Press. (Tilgjengelig her.)

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg