Opération des Nations Unies au Congo

Opération des Nations Unies au Congo, fork. ONUC, FNs fredsbevarende operasjon i Kongo, 1960-64. Som følge av den belgiske militære intervensjonen og Katangas løsrivelse kort tid etter selvstendigheten i juni 1960, ba Kongos regjering om FNs assistanse for å sikre landets territorielle integritet. Stormaktene stilte seg bak en resolusjon i Sikkerhetsrådet, som 14. juli 1960 vedtok å assistere Kongos myndigheter gjennom å opprette ONUC.

FN-styrken skulle primært bistå Kongos regjering i å gjenopprette landets politiske selvstendighet og territorielle integritet, samt i å opprettholde lov og orden i et situasjon hvor sikkerheten var svekket, med betydelig kriminalitet og voldsutøvelse. Samtidig fikk ONUC i oppdrag å iverksette et program for opplæring av offentlig ansatte og annen teknisk assistanse for å få den nye staten til å funksjonere.

ONUC ble etablert som en fredsbevarende operasjon, den andre med innsetting av militære FN-styrker, etter UNEF til Gaza, 1956. Styrken ble ledet av en øverstkommanderende med hovedkvarter i Léopoldville (Kinshasa), og utgrupperte styrker over store deler av landet, ikke minst i Katanga. 30 land, deriblant Norge, stilte styrkebidrag; fra 1963 inngikk også en bataljon fra den kongolesiske regjeringshæren i ONUC, som på det meste (1961) talte 19.828 militært personell.

ONUC fikk en svært krevende oppgave, og operasjonen ble vel så mye fredsopprettende som fredsbevarende, hvilket også ble reflektert gjennom en styrking av mandatet 1961, med anledning til maktbruk for å forhindre borgerkrig. Styrken var engasjert i til dels harde kamper, bl.a. med bruk av luftstridskrefter mot Katanga, samt trefninger med leiesoldater. FN-styrken gjennomførte operasjoner for å pågripe og utvise europeiske leiesoldater. ONUC bidro til at Katanga ble gjeninnlemmet i Kongo 1963, hvoretter styrken ble trukket ut 1964 - selv om situasjonen i Kongo ikke var fullt ut stabilisert. Under ledelse av den norske offiseren Bjørn Egge etablerte ONUC en egen etterretningskapasitet, hvilket var uvanlig for de tidlige FN-operasjonene, men som var avgjørende bl.a. for gjennomføring av operasjonene for å pågripe leiesoldatene. FNs generalsekretær Dag Hammarskjöld omkom under Kongo-konflikten, da flyet hans styrtet i Nord-Rhodesia 1961. Bjørn Egge var den første FN-representant som kom til stedet for å identifisere Hammarskjöld.

Norge var blant de land som tidlig ble anmodet av FN om å stille styrker til ONUC, og norske myndigheter svarte positivt. Henvendelsen fra FN kom 16. juli 1960, og omfattet særlig personell fra Luftforsvaret; deretter henvendte svenske myndigheter seg om mulig norsk flytransportstøtte for den svenske styrken som skulle sendes til Kongo. Begge henvendelser ble positivt behandlet i statsråd 20. juli, og Norge stilte etter hvert flere kapasiteter til ONUC. I første omgang besto bidraget vesentlig av piloter og mekanikere for helikoptre og småfly. Norge stilte ikke med egne helikoptre, men med personell for å bemanne Bell 47 (H-13) og Sikorsky 55 (H-19). Derimot stilte Norge med to de Havilland Canada Otter (DHC-3) for hele operasjonsperioden samt to Fairchild (C-119) Boxcar transportfly i kortere perioder. Sistnevnte ble bl.a. brukt til transport av det første norske personellet, samt noen svenske, 20. juli 1960. Norge bidro dertil med stabsoffiserer, militærpoliti, transportkontrollpersonell, sanitetsgruppe og verkstedteam. Luftpersonellet var i stor utstrekning stasjonert ved Ndjili-flyplassen utenfor hovedstaden Léopoldville; militærpolitiet i hovedsak ved Kamina-basen i Katanga. Etter en henvendelse fra FN fra oktober 1962, stilte Norge fra januar 1963 Norge også med en lett luftvernbataljon, stasjonert ved Kamina-basen.

Norge bidro med ialt 1173 soldater til ONUC, og hadde styrkens øverste sjef i generalmajor Crhistian R. Kaldager, fra august til desember 1963. Én norsk soldat omkom under tjenesten i ONUC.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.