United Nations Emergency Force

Artikkelstart

United Nations Emergency Force var FNs fredsbevarende styrker i Egypt og Gaza i periodene 1956–1967 (UNEF I) og 1973–1979 (UNEF II).

Faktaboks

Uttale
– imˈə:dʒənsi få:s
Også kjent som

UNEF

UNEF var to forskjellige militære styrker under FN-kommando som ble satt inn i det samme konfliktområdet etter den andre og tredje arabisk-israelske krig. Etter Suez-konflikten i 1956 anmodet FNs hovedforsamling generalsekretæren om snarest å etablere en internasjonal fredsbevarende styrke som skulle overvåke og sikre at de fiendtlige handlinger ble avsluttet, og UNEF ble satt inn etter at Egypt ga sitt samtykke til utplasseringen av styrken på sitt territorium 14. november 1956. Dagen etter ble de første styrkene satt inn, for å bemanne posisjoner langs våpenhvilelinjen i Gaza og langs den internasjonale grensen på Sinai-halvøya. UNEFs hovedkvarter ble etablert i Gaza.

Norge var blant de nasjonene som stilte med tropper. Ti land ble utpekt til å delta: Brasil, Canada, Colombia, Danmark, Finland, India, Indonesia, Jugoslavia, Norge og Sverige. De første enhetene fra Colombia, Danmark og Norge ankom Egypt 15.–16. november 1956. Styrken nådde oppsatt ramme på 6000 mann i februar 1957, senere ble den gradvis redusert til nærmere halvparten frem til den ble trukket ut i juni 1967.

FNs første militære fredsstyrke

UNEF var den første av FNs militære fredsstyrker, tidligere var bare observatørkorps satt inn. Dermed var det også den første FN-styrken Norge deltok i, frem til uttrekkingen i 1967, med i alt 10 989 soldater. Etter et første stortingsvedtak om å stille et sanitetskompani, en transporttropp og en ammunisjonstropp, deltok Norge vesentlig med sanitetspersonell og vaktstyrker, innenfor rammen av en felles dansk-norsk bataljon, DANOR-bataljonen. Norge hadde ansvaret for feltsykehuset UNEF Hospital til 1963, da Sverige overtok. 1965 ble Wenche Myhres klinikk åpnet i Gaza, etter at FN-styrkens tilstedeværelse hadde synliggjort behovet for hjelp til flyktninger i området.

6. oktober 1973 krysset egyptiske styrker Suez-kanalen inn i den israelsk-okkuperte Sinai-halvøya, samtidig som syriske styrker rykket frem på Golanhøydene. 25. oktober 1973 vedtok Sikkerhetsrådet å innsette en ny FN-styrke i området. De første avdelingene ble sendt fra de finske, svenske og østerrikske kontingentene i FN-styrken på Kypros (UNFICYP). Senere sluttet avdelinger fra Canada, Ghana, Indonesia, Irland, Nepal, Panama, Peru, Polen og Senegal seg til UNEF II, som i februar 1974 var nådd autorisert styrke på nær 7000 mann. Etter fredsavtalen mellom Egypt og Israel, som trådte i kraft 25. april 1979, ble ikke mandatet til UNEF II fornyet, og styrken ble trukket ut sommeren 1979.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg