Illyricum
Kart over de romerske provinsene på Balkan. Thrakia lengst sørøst, nederst i høyre hjørne av kartet.
Av .

Thrakia er et historisk landskap på Balkanhalvøya, mellom Egeerhavet, Makedonia, Donau og Svartehavet.

Faktaboks

Også kjent som

Trakia

bulgarsk Trakija

engelsk Thrace

gresk Thraki

Historie

De eldste kjente innbyggere, trakerne, innvandret rundt år 1000 før vår tidsregning. Hellenerne anla en rekke byer langs kysten, og landet ble etter hvert hellenisert. Thrakia ble erobret av perserne for en kort tid i 495 fvt. og av Makedonia på 300-tallet fvt. Romerne etablerte et klientkongedømme i Thrakia i det første århundre fvt., og området ble en egen romersk provins (Tracia) i 46 evt. Under folkevandringstiden ble området oversvømmet av germanske og slaviske stammer.

Thrakia var så en del av det bysantinske rike inntil tyrkerne i annen halvdel av 1300-tallet satte seg fast i landet og i 1453 erobret Konstantinopel. Landskapet ble da en tyrkisk (osmansk) provins. I 1878 fikk Øst-Rumelia selvstyre under Tyrkia, og i 1886 ble det sluttet sammen med Bulgaria.

Thrakia var en slagmark mellom bulgarer og tyrkere under balkankrigene. Ved freden i Bucureşti i 1913 fikk Hellas storparten av Vest-Thrakia, Bulgaria fikk en kyststripe langs Egeerhavet, mens Tyrkia beholdt det meste av Øst-Thrakia. Ved freden i Neuilly i 1919 måtte Bulgaria avstå en del av Thrakia til Hellas og ble igjen utestengt fra Egeerhavet. Ved freden i Sèvres i 1920 avstod Tyrkia en stor del av Øst-Thrakia til Hellas, men ved freden i Lausanne i 1923 fikk Tyrkia tilbake Øst-Thrakia med byen Edirne (Adrianopel).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg