Balkanfjellene

Balkanfjellene ved Kom i Bulgaria.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Balkanfjellene ved Kozji kamen, Serbia.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Balkanfjellene er en fjellkjede i den nordøstlige delen av Balkanhalvøya, fra Jernporten ved Donau til Kapp Emine ved Svartehavet med avtagende høyde mot øst. Fjellkjeden strekker seg fra grenseområdet mellom Serbia og Bulgaria, og løper tvers over Bulgaria. Donau skiller Balkanfjellene fra Karpatene. Fjellstrekningen hører til den store søreuropeiske (alpine) sone av foldefjell. Dens lengde er 557 kilometer.

Faktaboks

Også kjent som
Stara Planina
engelsk Balkan Mountains

Den høyeste toppen i Balkanfjellene er Botev i Bulgaria, som ligger 2376 meter over havet. I alt er det 23 topper i Balkanfjellene som er over 2000 meter over havet. Den høyeste toppen i den serbiske delen av Balkanfjellene er Midžor, som er 2169 meter over havet.

Mot sør er fjellene bratte, mot nord skråner landet jevnere ned mot Donau. Fjellenes nordside er bevokst med skog og har streng vinter, mens sørsiden har mildt klima. På sørsiden vokser det blant annet roser og nøttetrær. Flere pass forbinder Donausletta med Maritsabekkenet sør for fjellene. Også flere viktige veier fører over fjellkjeden gjennom forskjellige pass. Iskarpasset, nord for Sofia, knytter hovedstaden til blant annet byen Mezdra nord for Balkanfjellene.

Et viktig pass over Balkanfjellene er Sjipkapasset, som er 1190 meter over havet. Her var det blodige kamper under den russisk-tyrkiske krig fra 1877 til 1878. Som beskyttelsesmur nord for Tyrkia har fjellkjeden spilt en rolle i flere andre tyrkisk-russiske kriger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg