edelgran

Edelgran
Edelgran av /Flickr. CC BY NC ND 2.0

Edelgran, Abies, er en slekt i furufamilien med 40-46 arter i Asia, Europa, Nordafrika og Amerika. Ingen er viltvoksende i Norge, men mange arter blir plantet og finnes av og til forvillet. Trærne har flate nåler og opprette kongler som mister skjellene ved modningen. De fleste artene er vakre og dekorative, og en rekke av dem plantes i hager og parker.

Faktaboks

Uttale
ˈedelgran
Også kjent som
Abies

Den mellom- og sør-europeiske arten, Abies alba, blir kalt vanlig edelgran eller europaedelgran. Den ble innført til Norge midt på 1700-tallet og ble fra 1800-tallet plantet som skogstre, særlig på steder hvor vanlig gran blir angrepet av råte. Angrep av edelgranlus og frostskader har begrenset bruken av edelgran, og den spiller en ubetydelig rolle i norsk skogbruk i dag. Veden er lys, grovringet og lett. Densitet ved 15 prosent fuktighet ca. 0,43 g/cm3. Styrkeegenskapene er stort sett noe dårligere enn for vanlig gran, krympingsegenskapene de samme, men holdbarheten dårligere. Baret har stor anvendelse som pyntegrønt fordi det ikke så lett mister nålene. Andre arter i Sør-Europa er gresk edelgran, A. cephalonica og spaniaedelgran, A. pinsapo. Den siste finnes også i Nordafrika.

Fra Nord-Amerika stammer:

Fra Kaukasus stammer nordmannsedelgran, A. nordmanniana

Fra Sibir stammer sibiredelgran, A. sibirica

Fra Japan stammer:

  • veitchedelgran, A. veitchii
  • nikkoedelgran, A. homolepis

Fra Korea stammer koreaedelgran, A. koreana.

De artene som blir mest brukt til pyntegrønt er A. amabilis, A. cephalonica, A. homolepis, A. koreana, A. nordmanniana, A. procera og A. veitchii.

 Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg