Lombok

Artikkelstart

Lombok er ei øy i det sørøstlige Indonesia. Lombok tilhører De små Sundaøyene og ligger 35 kilometer øst for Bali, vest for øya Sumbawa. Lombok har et areal på 4725 kvadratkilometer med 3,79 millioner innbyggere (2020).

Faktaboks

Uttale
lombˈok

Landskapet på Lombok domineres av Indonesias høyeste fjell utenfor Papua, den aktive vulkanen Gunung Rinjani, som rager 3726 meter over havet med kratersjø på toppen. Sør på øya er det fruktbart slettelandskap i sør. Innbyggerne (sasaker) lever av jordbruk og er i hovedsak muslimer. Turisme er også en viktig næring spesielt på vestkysten omkring Mataram, som er provinshovedstad og øyas største by.

Hovedavlingen er ris. Floraen og faunaen er meget interessant, da øya ligger på Wallace-linjen, møtestedet mellom australske og orientalske plante- og dyrearter.

Lombok ble rammet av sultkatastrofer i perioden 1928 til 1940, igjen i 1949 og i 1966. Religiøs og etnisk uro blusset opp i 2000. I 2011 startet byggingen av Pandanduri-demningen for å sikre rent drikkevann og vannforsyning til landbruket.

I juli og august 2018 ble Lombok rammet av flere jordskjelv der de to kraftigste hadde styrke 6,4 og 7 Mw.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg