CITES

I mange land i sør går beskyttelse av sårbare arter mot ulovlig handel på livet løs. I Afrika er naturoppsynsfolk normalt bevæpnet, og mange er drept i skuddvekslinger med krypskyttere. Bildet er fra en nasjonalpark i Kenya.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Washington-konvensjonen er en konvensjon om internasjonal handel med truede og sårbare arter, vedtatt 1973. 183 land har ratifisert konvensjonen (per 2021), som har til hensikt å regulere og kontrollere handelen med truede plante- og dyrearter. De artene som omfattes av konvensjonen, oppregnes på ulike lister, alt etter grad av sårbarhet. Handel med disse artene, eller med avledede produkter, er underlagt ulike restriksjoner bestemt av hvilke lister de befinner seg på.

Faktaboks

Også kjent som
fork. for eng. Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora

Blant norske arter som står på CITES-listene er alle hvalartene, isbjørn, ulv, gaupe, oter, samt alle rovfuglartene og uglene.

Håndhevelsen av konvensjonen er lite effektiv, noe som blant annet skyldes sterke økonomiske interesser i dyrehandel, begrenset kapasitet hos tollmyndighetene, ineffektive rettssystemer og utbredt korrupsjon. Dessuten er autoriteten svekket av motsetninger mellom ulike land, blant annet har Norge og Japan flere ganger forsøkt å få lempet på de strenge betingelsene for eksport av hvalkjøtt, og flere afrikanske land (Sør-Afrika, Namibia, Botswana, Zimbabwe) har drevet en tilsvarende kampanje for handel med elfenben.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg