CITES

Washington-konvensjonen, konvensjon om internasjonal handel med truede og sårbare arter, vedtatt 1973. 164 land har ratifisert konvensjonen (per 2004), som har til hensikt å regulere og kontrollere handelen med truede plante- og dyrearter. De artene som omfattes av konvensjonen, oppregnes på ulike lister, alt etter grad av sårbarhet. Handel med disse artene, eller med avledede produkter, er underlagt ulike restriksjoner bestemt av hvilke lister de befinner seg på.

Faktaboks

også kjent som:
fork. for eng. Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora

Blant norske arter som står på CITES-listene er alle hvalartene, isbjørn, ulv, gaupe, oter, samt alle rovfuglartene og uglene.

Håndhevelsen av konvensjonen er lite effektiv, noe som bl.a. skyldes sterke økonomiske interesser i dyrehandel, begrenset kapasitet hos tollmyndighetene, ineffektive rettssystemer og utbredt korrupsjon. Dessuten er autoriteten svekket av motsetninger mellom ulike land, bl.a. har Norge og Japan flere ganger forsøkt å få lempet på de strenge betingelsene for eksport av hvalkjøtt, og flere afrikanske land (Sør-Afrika, Namibia, Botswana, Zimbabwe) har drevet en tilsvarende kampanje for handel med elfenben.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg