Tsavo West
I mange land i sør går beskyttelse av sårbare arter mot ulovlig handel på livet løs. I Afrika er naturoppsynsfolk normalt bevæpnet, og mange er drept i skuddvekslinger med krypskyttere. Bildet er fra en nasjonalpark i Kenya.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Washington-konvensjonen er en konvensjon om internasjonal handel med truede og sårbare arter, vedtatt 1973. 183 land har ratifisert konvensjonen (per 2021), som har til hensikt å regulere og kontrollere handelen med truede plante- og dyrearter. De artene som omfattes av konvensjonen, oppregnes på ulike lister, alt etter grad av sårbarhet. Handel med disse artene, eller med avledede produkter, er underlagt ulike restriksjoner bestemt av hvilke lister de befinner seg på.

Faktaboks

Også kjent som
fork. for eng. Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora

Blant norske arter som står på CITES-listene er alle hvalartene, isbjørn, ulv, gaupe, oter, samt alle rovfuglartene og uglene.

Håndhevelsen av konvensjonen er lite effektiv, noe som blant annet skyldes sterke økonomiske interesser i dyrehandel, begrenset kapasitet hos tollmyndighetene, ineffektive rettssystemer og utbredt korrupsjon. Dessuten er autoriteten svekket av motsetninger mellom ulike land, blant annet har Norge og Japan flere ganger forsøkt å få lempet på de strenge betingelsene for eksport av hvalkjøtt, og flere afrikanske land (Sør-Afrika, Namibia, Botswana, Zimbabwe) har drevet en tilsvarende kampanje for handel med elfenben.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Charlotte Bjorå

Hei, slik artikkelen står nå ser det ut som CITES bare omhandler dyr, for ingen plantearter er nevnt. Alle orckideer f.eks er regulert av CITES.
Jeg stiller meg og litt underende til at det i artikkelen slåes fast at "Håndhevelsen av konvensjonen er lite effektiv" det tror jeg bør oppdateres.

svarte Mina Hennum Mohseni

Hei! Beklager at denne har blitt liggende. Send gjerne inn et endringsforslag, så kommer det raskere inn i arbeidsflyten.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg