energibalanse

Artikkelstart

Energibalanse er forholdet mellom energi som forbrukes og energi som tilføres gjennom kostholdet. Når energiinntaket tilsvarer energiforbruket, er vi i energibalanse og kroppsvekten er stabil.

Positiv og negativ energibalanse

Hvis energiinntaket er mindre enn forbruket, reduseres vekten og er uttrykk for negativ energibalanse der ekstra energi må hentes fra kroppens lagre, hovedsakelig i form av fett.

Ved positiv energibalanse er tilførselen av energi større enn omsetningen/forbruket, og vekten stiger, det vil si at overskuddet av energi lagres som fett i kroppen.

Energibehovet

Energibehovet hos mennesket er avhengig av alder, kjønn, kroppsstørrelse (høyde og vekt), helsetilstand og fysisk aktivitetsnivå. Selv når disse faktorene er tatt med i betraktningen, kan energibehovet variere mye fra person til person. Selv det basale energiforbruket (hvilestoffskiftet) er vist å kunne variere sterkt fra person til person.

Hvilestoffskiftet hos ulike personer og energiomsetningen ved forskjellige aktivitetsnivåer kan beregnes, og danner utgangspunkt for referanseverdier for energibehovet i grupper av befolkningen. Voksne, normalt aktive menn har i gjennomsnitt et daglig energibehov i området 10,5–12,2 MJ (megajoule) (2500–2900 kcal), mens tilsvarende tall for kvinner er 7,5–9,6 MJ (1800–2300 kcal).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg