Palawan

Palawan er en øy lengst vest i Filippinene, nordøst for øya Borneo, skiller Sulusjøen i sør fra Sør-Kina-havet i nord. Øyas areal er 11 785 kvadratkilometer. Sammen med naboøyer danner Palawan en provins med et areal på 14 896 kvadratkilometer og 849 469 innbyggere (2015). Hovedstad er Puerto Princesa.

Faktaboks

uttale:
palˈawan

Natur

Øya Palawan er 450 kilomter lang og 50 kilometer på sitt bredeste. En jungelkledd fjellkjede løper langs hele øya. Høyeste topp er Mount Matalingahan på 2085 meter over havet. Kysten omfatter mange fiskerike korallrev. Provinsen har to oppføringer på UNESCOs Liste over verdens naturarv: Puerto-Princesa Subterranean River National Park på øya Palawan som er kjent for sitt spektakulære karstlandskap med underjordisk elv, og Tubbataha Reef Marine Park, som omfatter korallrev i Sulusjøen.

Befolkning

Palawan er Filippinenes tynnest befolkede region. Befolkningen er likevel meget kompleks, og det tales mange ulike språk. Noen lever svært isolert, og enkelte grupper er blitt «oppdaget» av omverdenen ganske nylig, blant annet tau't batufolket (1978). Over halvparten av befolkningen er innflyttere fra andre deler av Filippinene.

Næringsliv

Jordbruket er lite utviklet, de viktigste produktene er mais og kokosnøtter. Uhemmet hugst har flere steder gjort svært stor skade på den opprinnelige naturen. Rundt kysten ligger Filippinenes viktigste fiskefelter. På øya er det er betydelig økoturisme.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg