Provence. Landsbyen Saorge ligger i Vallée de la Roya i Alpes Maritimes.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Provence er et historisk og kulturelt landskap i Frankrike som omfatter middelhavskysten mellom Rhônes munning og Nice, samt fjellområdene innenfor. Største by er Marseille.

Faktaboks

Uttale
pråvˈãs
Etymologi
av latin Provincia, ‘provins’

Natur

Provence er et fjelland oppfylt av Alpenes sørlige del i nordøst, i vest av lavere kalkrygger, langs kysten i sør av eldre granittmassiver. Fjellene blir gradvis lavere mot Rhônedalen i vest og middelhavskysten (Rivieraen) i sør. Elvene har skåret dype daler i fjellområdene. Jorden er mange steder sterkt utvasket og lite fruktbar; tidligere var jorderosjonen betydelig som følge av uthugging av skogen.

Ved kysten har man middelhavsklima, med varm og tørr sommer; mild og nedbørrik vinter. Dette er særlig utpreget mot øst (Rivieraen), der fjellene beskytter mot kalde luftstrømmer fra nord (mistralen). I innlandet er vintrene kjøligere og lengre.

Næringsliv

Husdyrbruk er viktig næringsvei i indre strøk. I Rhône-dalen og ved Rivieraen drives intensiv dyrking av vindruer, frukt, oliven, blomster og grønnsaker, særlig tidliggrønnsaker. Langs Rhône, og særlig i deltaet, drives det korndyrking. Det er sparsom bosetting i nordre strøk (Haute Provence). Industrien er i vesentlig grad lokalisert til byene langs kysten og ved Rhône.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg