Provence, historisk og kulturelt landskap i Frankrike, omfatter middelhavskysten mellom Rhônes munning og Nice, samt fjellområdene innenfor. Største by: Marseille.

Provence er et fjelland oppfylt av Alpenes sørlige del i nordøst, i vest av lavere kalkrygger, langs kysten i sør av eldre granittmassiver. Fjellene blir gradvis lavere mot Rhônedalen i vest og middelhavskysten (Rivieraen) i sør. Elvene har skåret dype daler i fjellområdene. Jorden er mange steder sterkt utvasket og lite fruktbar; tidligere var jorderosjonen betydelig som følge av uthugging av skogen. Ved kysten har man middelhavsklima, med varm og tørr sommer; mild og nedbørrik vinter. Dette er særlig utpreget mot øst (Rivieraen), der fjellene beskytter mot kalde luftstrømmer fra nord (mistralen). I innlandet er vintrene kjøligere og lengre.

Husdyrbruk er viktig næringsvei i indre strøk, i Rhône-dalen og ved Rivieraen drives intensiv dyrking av vindruer, frukt, oliven, blomster og grønnsaker, særlig tidliggrønnsaker. Langs Rhône, og særlig i deltaet, korndyrking. Sparsom bosetting i nordre strøk (Haute Provence). Industrien er i vesentlig grad lokalisert til byene langs kysten og ved Rhône.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.