Provence er et historisk og kulturelt landskap i Frankrike som omfatter middelhavskysten mellom Rhônes munning og Nice, samt fjellområdene innenfor. Største by er Marseille.

Provence er et fjelland oppfylt av Alpenes sørlige del i nordøst, i vest av lavere kalkrygger, langs kysten i sør av eldre granittmassiver. Fjellene blir gradvis lavere mot Rhônedalen i vest og middelhavskysten (Rivieraen) i sør. Elvene har skåret dype daler i fjellområdene. Jorden er mange steder sterkt utvasket og lite fruktbar; tidligere var jorderosjonen betydelig som følge av uthugging av skogen.

Ved kysten har man middelhavsklima, med varm og tørr sommer; mild og nedbørrik vinter. Dette er særlig utpreget mot øst (Rivieraen), der fjellene beskytter mot kalde luftstrømmer fra nord (mistralen). I innlandet er vintrene kjøligere og lengre.

Husdyrbruk er viktig næringsvei i indre strøk. I Rhône-dalen og ved Rivieraen drives intensiv dyrking av vindruer, frukt, oliven, blomster og grønnsaker, særlig tidliggrønnsaker. Langs Rhône, og særlig i deltaet, drives det korndyrking. Det er sparsom bosetting i nordre strøk (Haute Provence). Industrien er i vesentlig grad lokalisert til byene langs kysten og ved Rhône.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.