Provence. Landsbyen Saorge ligger i Vallée de la Roya i Alpes Maritimes.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Provence er et historisk og kulturelt landskap i Frankrike som omfatter middelhavskysten mellom Rhônes munning og Nice, samt fjellområdene innenfor. Største by er Marseille.

Faktaboks

uttale:
pråvˈãs
etymologi:
av latin Provincia, ‘provins’

Natur

Provence er et fjelland oppfylt av Alpenes sørlige del i nordøst, i vest av lavere kalkrygger, langs kysten i sør av eldre granittmassiver. Fjellene blir gradvis lavere mot Rhônedalen i vest og middelhavskysten (Rivieraen) i sør. Elvene har skåret dype daler i fjellområdene. Jorden er mange steder sterkt utvasket og lite fruktbar; tidligere var jorderosjonen betydelig som følge av uthugging av skogen.

Ved kysten har man middelhavsklima, med varm og tørr sommer; mild og nedbørrik vinter. Dette er særlig utpreget mot øst (Rivieraen), der fjellene beskytter mot kalde luftstrømmer fra nord (mistralen). I innlandet er vintrene kjøligere og lengre.

Næringsliv

Husdyrbruk er viktig næringsvei i indre strøk. I Rhône-dalen og ved Rivieraen drives intensiv dyrking av vindruer, frukt, oliven, blomster og grønnsaker, særlig tidliggrønnsaker. Langs Rhône, og særlig i deltaet, drives det korndyrking. Det er sparsom bosetting i nordre strøk (Haute Provence). Industrien er i vesentlig grad lokalisert til byene langs kysten og ved Rhône.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg