En tradisjonell, vedfyrt pizzaovn har en temperatur på rundt 400 grader.
/Shutterstock.

Pizza er et flatt brød av gjærdeig som tradisjonelt dekkes av tomatsaus, ost og eventuelt grønnsaker, kjøtt eller sjømat, og stekes i ovn. Pizza finnes i dag i alle verdenshjørner, men kommer opprinnelig fra Napoli i Italia. I 2017 ble napolitansk pizza ført opp på UNESCOs verdensarvliste.

Faktaboks

Uttale
pˈizza

Fremstilling

Pizzadeig
/Shutterstock.
Pizzafest
Av .

Pizzabunnen lages av hvetemel, gjær, vann, olje og salt, som eltes til en løs deig. Etter heving kjevles eller strekkes deigen til en tynn, flat leiv, som oftest rund i formen. Et tynt lag saus has oppå pizzabunnen. Det vanligste er en mildt krydret tomatsaus, men det finnes også mer fyrige varianter samt rømmebaserte sauser som gir såkalt hvit pizza.

De øvrige ingrediensene, gjerne kalt toppingen, kan varieres etter smak. Ofte brukes små kjøttstrimler, spekemat, skalldyr eller grønnsaker. Som regel er det revet ost på toppen, men ikke alltid, en Pizza Marinara serveres for eksempel uten. Pizzaen stekes så i steinovn på rundt 400 grader og tas inn og ut av ovnen med en stor, flat pizzaspade. En vellykket pizza skal ha sprø skorpe og litt myk bunn, og spises med hendene.

Eksempler på pizzatyper

  • Margherita – tomatsaus, mozzarella og basilikum
  • Napoletana – tomatsaus, ansjos, mozzarella og oregano
  • Quattro stagioni – tomatsaus, kokt skinke, sopp, artisjokk og sort oliven. Garnityret legges hver for seg på pizzaen, sammen med mozzarella.
  • Quattro formaggi – fire italienske oster, der mozzarella bør være en av dem. Tomatsaus er valgfritt.
  • Proscuitto e funghi – tomatsaus, kokt skinke og sopp
  • Capricciosa – samme garnityr som quattro stagioni, men med garnityret blandet sammen
  • Frutti di mare – med tomatsaus, blåskjell, scampi, blekksprut og lignende, men uten ost
  • Marinara – med tomatsaus, skivet hvitløk, olivenolje og krydder, men uten ost

Historie

Et veggmaleri av et stort rundt fat med forskjellige matvarer på. Til venstre på fatet ligger det som ser ut som en liten rundt pizza. Foto fra Pompeii
Pizza har eksistert siden romertiden. Dette bildet ble avdekket i ruinene i Pompeii i 2023
Fotografi
Av /NTB.

I mange kulturer har stekt, flatt brød vært utgangspunkt for et enkelt måltid, og beskrivelser av pizzalignende retter finner vi mange steder i historien. Mathistorikere mener selve ordet pizza kommer av det greske brødet pita. Første spor av ordet pizza finner man i år 997, i et brev fra biskopen i havnebyen Gaeta i Lazio, men pizzaen er betydelig eldre enn dette. I 2023 fant italienske arkeologer et maleri av en pizza under utgravningene av Pompeii, byen som ble begravet i et voldsomt vulkanutbrudd i år 79.

Opprinnelig var pizza fattigmannskost i Napoli. Dette var enkel og billig mat som kunne spises med hånden, og som ble solgt på gaten. Men selv om pizza var vanlig i det napolitanske gatebildet, var den assosiert med fattigdom. Den hadde av den grunn et dårlig omdømme, og i århundrene fram mot 1800-tallet ble pizza derfor ignorert av matskribenter og borgerskapet. Pizza fantes ikke på restauranter, og heller ikke i kokebøker. Oppfinneren av den elektriske telegrafen, Samuel Morse, var på besøk i Napoli i 1831. Han var svært lite begeistret for den lokale spesialiteten og beskrev pizza som et kvalmende stykke brød.

Fra gatemat til kongens bord

Da det ble vanlig å bruke tomater på 1800-tallet, dannet den milde tomatsausen grunnlaget for den moderne pizzaen, og dette ga åpenbart mersmak. I arkiver fra 1807 er det registrert 68 pizzarestauranter i Napoli, og i boka Skikk og bruk i Napoli og omegn fra 1853 forteller Emanuele Rocco hvordan pizza lages og kan varieres, og beskrivelsen harmonerer svært godt med hvordan pizza lages i dag.

Gradvis fikk pizzaen innpass i det gode selskap, og ryktene fortalte at selv de kongelige i Napoli var blant tilhengerne. Ferdinand I skal ha sneket seg ut av palasset, forkledt som en vanlig borger, for å gå på folkelig pizzeria. I 1889 besøkte det italienske kongeparet Umberto I og Margherita Napoli og ble servert det som i ettertid har blitt den mest berømte pizzaen av dem alle, Pizza Margherita. Kongeparet skal ha blitt særlig begeistret siden fargene i det italienske flagget ble gjenspeilet i pizzaen, med grønn basilikum, hvit mozzarella og rød tomat.

Amerikanerne adopterer pizza

Pizza Hut, som ble grunnlagt i 1958, var den første amerikanske pizzakjeden.
/Shutterstock.

Selv om pizza var blitt anerkjent ved inngangen til 1900-tallet, var det fremdeles bare en lokal napolitansk rett, så å si ukjent for omverdenen. Det skulle endre seg. I perioden 1880–1920 emigrerte mer enn fire millioner italienere til USA som følge av arbeidsledighet og nød. Samholdet mellom italiensk-amerikanerne var sterkt, og man var opptatt av å ta vare på hjemlandets mattradisjoner. I 1905 åpnet Gennaro Lombardi USAs første pizzarestaurant i New York, noe som ble en stor suksess.

Etter andre verdenskrig var amerikanske soldater stasjonert i Italia, og disse ble svært begeistret for det italienske kjøkkenet. Soldatene tok med seg entusiasmen hjem til USA, og det samme gjorde amerikanske turister. Slik ble pizza introdusert også for amerikanere uten italiensk bakgrunn, og endte som en sentral del av amerikansk matkultur. Kjendiser som Frank Sinatra spiste pizza av hjertens lyst, og amerikanerne ble overbevist da Dean Martin i 1953 sang «When the moon hits your eye like a big pizza pie, that’s amore.»

Pizzaen ble tilpasset amerikanske forhold og skilte seg fra den italienske originalen ved å ha tykkere bunn og mer garnityr. Lanseringen av frossenpizza i 1950 gjorde at folk kunne steke pizza hjemme, og på slutten av 1950-tallet kom de første pizzakjedene. Etterkrigstidens Europa var begeistret for amerikansk kultur, så det tok ikke lang tid før pizzatrenden spredte seg hit; dette kan sies å være litt ironisk, siden pizzaen opprinnelig kommer fra Europa. Da Peppes Pizza åpnet Norges første pizzarestaurant i 1970, var det dermed den amerikanske versjonen som sto på menyen, ikke den italienske.

Pizza i Norge

Det selges over 25 millioner av den norskproduserte frossenpizzaen Grandiosa hvert år.
/NTB Scanpix.

Som i store deler av verden er pizza svært populært i Norge. Det er en anvendelig rett som passer både til stevnemøter, familiemiddager, overtidsmiddager, som fast-food, på studentkroer og vennetreff. De fleste byer og tettsteder har ett eller flere spisesteder der pizza serveres, og det er et fast innslag på veikroer, i kiosker og bensinstasjoner, og da fortrinnsvis den amerikanske versjonen. Men de siste årene har også den klassiske italienske pizzaen blitt populær i Norge, et resultat av at matglade nordmenn har oppdaget Italia som ferieland.

Nordmenn har også sansen for frossenpizza, og næringsmiddelindustrien anslår at det selges rundt 50 millioner slike pizzaer hvert år i butikkene. Rundt halvparten av disse er bestselgeren Pizza Grandiosa. Dette gjør Norge til det landet i verden som spiser mest frossenpizza per innbygger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg