Artikkelstart
Ansjos er en fiskeart i ansjosfamilien. Den likner mye på sild, men kjennes lett fra andre sildefisker på den kjegleformede snuten som stikker fram foran underkjeven (den har overbitt).
Faktaboks
- Uttale
- ansjˈos
- Etymologi
- av spansk
- Vitenskapelig navn
- Engraulis encrasicolus
- Beskrevet av
- (Linnaeus, 1758)
Ansjos blir opptil 20 centimeter lang og forekommer i store stimer fra De britiske øyer til Nord-Afrika, Middelhavet og Svartehavet. Den forekommer regelmessig sammen med småsild og brisling, men kun i lite antall langs den norske sør- og vestkysten. Siden midten av 1990-tallet har forekomsten av ansjos økt i Nordsjøen. Denne økningen settes i sammenheng med temperaturøkninger i området i samme periode.
Ansjosen er svært vanlig i Middelhavet der den forekommer i store stimer på 10 til 150 meters dyp. Der er den en viktig matfisk som ofte saltes (sardeller) eller kryddersaltes. Ansjos må ikke forveksles med den norske retten «ansjos», som er laget av brisling.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.