ansjos
ansjos
Av /iStock.
utbredelse av ansjos
Naturlig utbredelse av ansjos (Engraulis encrasicolus). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av ansjos

Ansjos er en fiskeart i ansjosfamilien. Den likner mye på sild, men kjennes lett fra andre sildefisker på den kjegleformede snuten som stikker fram foran underkjeven (den har altså overbitt).

Faktaboks

Uttale
ansjˈos
Vitenskapelig navn
Engraulis encrasicolus
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Ansjos blir opptil 20 centimeter lang og forekommer i store stimer fra De britiske øyer til Sør-Afrika, Middelhavet og Svartehavet. Den er også observert i Suezkanalen og ned mot Rødehavet.

Arten forekommer regelmessig sammen med småsild og brisling, men kun i lite antall langs den norske sør- og vestkysten. Siden midten av 1990-tallet har forekomsten av ansjos økt i Nordsjøen. Denne økningen settes i sammenheng med temperaturøkninger i området i samme periode.

Ansjosen er svært vanlig i Middelhavet, der den forekommer i store stimer på 10 til 150 meters dyp. Der er den en viktig matfisk som ofte saltes (sardeller) eller kryddersaltes. Ansjos må ikke forveksles med den norske retten «ansjos», som er laget av fisken brisling.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

ansjos
Engraulis encrasicolus
Tidligere vitenskapelig navn
Engraulis encrasicholus
Artsdatabanken-ID
42592
GBIF-ID
2414031

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg