Poggio

Faktaboks

Poggio
eg. Gian Francesco Poggio Bracciolini
Uttale
pˈåddʒå
Født
1380
Død
1459

Artikkelstart

Poggio var en italiensk humanist og pavelig sekretær.

Poggio var den fremste av manuskriptjegerne blant renessansehumanistene. Gjennom egne reiser til konsilet i Konstanz i 1416, til Sveits, Tyskland og Frankrike, eller via diplomatiske veier skaffet han en lang rekke verker fra romersk litteratur frem i lyset fra klosterbibliotekene. Dette inkluderte blant annet komedier av Plautus og taler av Cicero, Lucrets, Quintilian, Silius og Tacitus.

På et levende latin var Poggio også virksom som skribent. Best kjent er han for en fengslende korrespondanse og for en temmelig skandalepreget samling anekdoter, Facetiae. Han skrev også Firenzes historie som ble trykt i Venezia i 1476.

Poggio har kanskje hatt størst betydning for ettertiden på grunn av hans arbeid med å raffinere og standardisere håndskriften som siden har fått navnet humanistisk minuskel. Poggio utviklet skriften ut fra forbilder han fant i gamle manuskripter skrevet på 8–900-tallet med karolingernes minuskelskrift. Han sørget også for å kombinere minusklene med store bokstaver etter forbilde av romernes majuskelskrift til det dobbeltalfabetet vi bruker i dag.

Poggio endte sine dager som kansler i Firenze.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg