Michel de Montaigne

Faktaboks

Michel de Montaigne
Uttale
mɔtˈɛnj
Født
28. februar 1533, Château de Montaigne, Guyenne, Kongeriket Frankrike.
Død
13. september 1592, Château de Montaigne, Guyenne, Kongeriket Frankrike.
Michel Eyquem de Montaigne var en fransk forfatter, dommer og senere borgermester i Bordeaux.

Michel Eyquem de Montaigne var en fransk forfatter, dommer og senere borgermester i Bordeaux.

Les Essais

Han skrev forskjellige mindre arbeider, men hans hovedverk er Les Essais (1580, komplett utgave i tre bind kom i 1595), en samling betraktninger over filosofiske problemer og menneskelige forhold. Verket er svært rikt på henvisninger til og sitater fra antikke forfattere. Det gir også et levende bilde av mentaliteten i Frankrike under religionskrigene og viser hvorledes de store omveltningene innenfor religion og vitenskap ble opplevd i samtiden.

Les Essais ble skrevet over lang tid, og Montaigne foretok stadig tilføyelser i det han tidligere hadde skrevet. Derfor er det vanskelig å bestemme utviklingen i hans tankeverden. Han ønsker også å «prøve» (essayer) ulike standpunkter uten å gå helt god for dem.

Tvilte på sannheten

Ofte hevder han at all tenkning bør være en opplæring i tapperhet og en forberedelse til døden, men han tviler både på tankens evne til å nå sikre sannheter og på viljens evne til å kontrollere følelser og tilbøyeligheter.

Han oppfatter verden som omskiftelig og full av illusjoner; derfor er han en viktig forløper for barokkens litteratur. Det eneste han mener mennesket er i stand til virkelig å kjenne, er mennesket selv. Derfor legger han stor vekt på å beskrive seg selv for slik å gi et bilde av den skrøpelige og famlende menneskehet.

Montaigne tar avstand fra politiske og religiøse opprørsbevegelser av enhver art og forsikrer at han er en lojal undersått og god katolikk. Men samtidig forsvarer han menneskets rett til å gjøre seg opp egne meninger om politiske og religiøse spørsmål.

Tidlig opplysningsfilosof

Montaigne er i senere tider ofte blitt betraktet som en forløper for fritenkerne på 1600-tallet og opplysningsfilosofene på 1700-tallet. Han regnes som grunnleggeren av essayformen, og har hatt stor innflytelse på europeisk, særlig engelsk, litteratur.

Han er også den store inspiratoren for den tradisjonen i fransk litteratur som legger hovedvekten på forfatterens selverkjennelse og utforsking av eget bevissthetsliv.

Stilen hans virker ofte familiær, den har mye humor og underfundig selvironi. Men Les Essais har også et svært rikt vokabular for sin tid og er derfor ikke alltid lett å lese i original. På norsk finnes flere utvalg. En komplett oversettelse til norsk ved Beate Vibe forelå i 2008.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bale, Kjersti: Tekstens temperering : Michel de Montaignes essayistiske fremstillingsmåte, 2003
  • Blinkenberg, Andreas: Montaigne, 1970
  • Bredal, Bjørn: Humanist til hest : en bog om Michel de Montaigne, 1992
  • Jeanson, Francis: Montaigne par lui-même, 1951
  • Langer, Ullrich, red.: The Cambridge companion to Montaigne, 2005
  • Melberg, Arne: Michel de Montaigne, 2000 (Ariadne-serien)
  • Starobinski, Jean: Montaigne in motion, 1985
  • Berg Eriksen, Trond: Vestens tenkere, b. 1, 1993

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg