Michel Eyquem de Montaigne var en fransk forfatter, dommer og senere borgermester i Bordeaux.

Michel de Montaigne av Uknown . Falt i det fri (Public domain)

Michel Eyquem de Montaigne var en fransk forfatter, dommer og senere borgermester i Bordeaux.

Han skrev forskjellige mindre arbeider, men hans hovedverk er Les Essais (1580, komplett utgave i 3 bd. 1595), en samling betraktninger over filosofiske problemer og menneskelige forhold. Verket er svært rikt på henvisninger til og sitater fra antikke forfattere. Det gir også et levende bilde av mentaliteten i Frankrike under religionskrigene og viser hvorledes de store omveltningene innenfor religion og vitenskap ble opplevd i samtiden.

Les Essais ble skrevet over lang tid, og Montaigne foretok stadig tilføyelser i det han tidligere hadde skrevet. Derfor er det vanskelig å bestemme utviklingen i hans tankeverden. Han ønsker også å «prøve» (essayer) ulike standpunkter uten å gå helt god for dem.

Ofte hevder han at all tenkning bør være en opplæring i tapperhet og en forberedelse til døden, men han tviler både på tankens evne til å nå sikre sannheter og på viljens evne til å kontrollere følelser og tilbøyeligheter.

Han oppfatter verden som omskiftelig og full av illusjoner; derfor er han en viktig forløper for barokkens litteratur. Det eneste han mener mennesket er i stand til virkelig å kjenne, er mennesket selv. Derfor legger han stor vekt på å beskrive seg selv for slik å gi et bilde av den skrøpelige og famlende menneskehet.

Montaigne tar avstand fra politiske og religiøse opprørsbevegelser av enhver art og forsikrer at han er en lojal undersått og god katolikk. Men samtidig forsvarer han menneskets rett til å gjøre seg opp egne meninger om politiske og religiøse spørsmål.

Montaigne er i senere tider ofte blitt betraktet som en forløper for fritenkerne på 1600-tallet og opplysningsfilosofene på 1700-tallet. Han regnes som grunnleggeren av essayformen, og har hatt stor innflytelse på europeisk, særlig engelsk, litteratur.

Han er også den store inspirator for den tradisjonen i fransk litteratur som legger hovedvekten på forfatterens selverkjennelse og utforsking av eget bevissthetsliv.

Stilen hans virker ofte familiær, den har mye humor og underfundig selvironi. Men Les Essais har også et svært rikt vokabular for sin tid og er derfor ikke alltid lett å lese i original. På norsk finnes flere utvalg. En komplett oversettelse til norsk ved B. Vibe forelå i 2008.

  • Bale, Kjersti: Tekstens temperering : Michel de Montaignes essayistiske fremstillingsmåte, 2003
  • Blinkenberg, Andreas: Montaigne, 1970
  • Bredal, Bjørn: Humanist til hest : en bog om Michel de Montaigne, 1992
  • Jeanson, Francis: Montaigne par lui-même, 1951
  • Langer, Ullrich, red.: The Cambridge companion to Montaigne, 2005
  • Melberg, Arne: Michel de Montaigne, 2000 (Ariadne-serien)
  • Starobinski, Jean: Montaigne in motion, 1985
  • Berg Eriksen, Trond: Vestens tenkere, b. 1, 1993

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.