Faktaboks

Thomas More

Sankt Thomas More, Thomas Morus (latin)

Født
7. februar 1478, London, England
Død
6. juli 1535, London, England

Thomas More. Fra et maleri av Hans Holbein d.y., 1527.

National Portrait Gallery.
Lisens: CC BY NC ND 3.0
Thomas More

Thomas More. Fra et maleri av Hans Holbein d.y., 1527.

Av /KF-arkiv ※.

Thomas More var en engelsk statsmann og forfatter. More ble utdannet jurist i Oxford og ble en glimrende representant for humanismen i England. Han samarbeidet med Erasmus av Rotterdam, som var hans gode venn.

Verket Utopia

Mores mest berømte verk er Utopia, skrevet på latin og trykt i Leuven i 1516. Utopia er en skildring av en slags kommunistisk idealstat på en øy i Stillehavet. More forfekter her religiøs toleranse, liberalisme og godvilje menneskene imellom. Den lengste og mest interessante delen av boken skildrer imidlertid ikke fremtidens idealstat, men samtidens England, og er en skarp og treffende kritikk av religiøse og sosiale forhold.

Politisk karriere

Thomas More ble medlem av Parlamentet i 1504 og gjorde også en politisk karriere etter at Henrik 8. ble konge i 1509, da han ble juridisk rådgiver for bystyret i London. Fra 1518 ble han brukt i diplomatiske oppdrag. I 1523 ble han speaker i Underhuset og i 1529 lordkansler. I 1532 nedla han embetet på grunn av uenighet med kongen om skilsmissen fra Katarina av Aragon.

Dødsdom og kanonisering

Da More tok avstand fra Henriks kirkepolitikk og ikke ville anerkjenne kongen som kirkens øverste leder, ble han fengslet i 1534 og halshugd på Tower Hill i London 6. juli året etter, sammen med erkebiskop John Fisher.

Romerkirken betrakter ham som martyr; han ble saligkåret i 1886 og kanonisert i 1935.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer (3)

skrev Lars Mæhlum

Også kjent som Thomas Morus.

svarte Marte Ericsson Ryste

Hei Lars, Jeg har lagt til opplysningen i faktaboksen. Vennlig hilsen Marte

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg