Thomas More. Fra et maleri av Hans Holbein d.y., 1527.

Thomas More av Ukjent/KF-arkiv ※. Falt i det fri (Public domain)

Thomas More var en engelsk statsmann og forfatter. More ble utdannet jurist i Oxford og ble en glimrende representant for humanismen i England. Han samarbeidet med Erasmus av Rotterdam , som var hans gode venn.

Mores mest berømte verk er Utopia, skrevet på latin og trykt i Leuven i 1516. Utopia er en skildring av en slags kommunistisk idealstat på en øy i Stillehavet. More forfekter her religiøs toleranse, liberalisme og godvilje menneskene imellom. Den lengste og mest interessante delen av boken skildrer imidlertid ikke fremtidens idealstat, men samtidens England, og er en skarp og treffende kritikk av religiøse og sosiale forhold.

Thomas More ble medlem av Parlamentet i 1504 og gjorde også en politisk karriere etter at Henrik 8 ble konge i 1509, da han ble juridisk rådgiver for bystyret i London. Fra 1518 ble han brukt i diplomatiske oppdrag. I 1523 ble han speaker i Underhuset og i 1529 lordkansler. I 1532 nedla han embetet på grunn av uenighet med kongen om skilsmissen fra Katarina av Aragon.

Da More tok avstand fra Henriks kirkepolitikk og ikke ville anerkjenne kongen som kirkens øverste leder, ble han fengslet i 1534 og halshugd på Tower Hill i London 6. juli året etter, sammen med erkebiskop John Fisher.

Romerkirken betrakter ham som martyr; han ble saligkåret i 1886 og kanonisert i 1935.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

27. mai 2015 skrev Lars Mæhlum

Også kjent som Thomas Morus.

3. juli 2015 svarte Marte Ericsson Ryste

Hei Lars, Jeg har lagt til opplysningen i faktaboksen. Vennlig hilsen Marte

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.