Human-Etisk Forbund er et norsk livssynssamfunn som arbeider for en livssynsnøytral stat og et pluralistisk samfunn, og for å fremme humanistiske verdier. Forbundet står for et etisk engasjement bygd på det verdigrunnlag som kommer til uttrykk i FNs universelle menneskerettigheter. Det organiserer både ateister og agnostikere som vil basere sin etikk på et mellommenneskelig grunnlag løsrevet fra religiøs tro (se også humanetikk). Forbundet arrangerer alternative livsfaseseremonier, som Humanistisk navnefest, Humanistisk konfirmasjon og Humanistisk gravferd. Human-Etisk Forbund har vigselsrett – også for likekjønnede par.

Forbundet ble grunnlagt 1956 av Kristian Horn, og har hatt en betydelig vekst, særlig siden begynnelsen av 1980-årene. Forbundet har ca. 89 000 voksne medlemmer (2018). Forbundet har hovedkontor i Oslo og har fylkeslag og fylkeskontor i alle fylker. Det er medlem av European Humanist Federation og International Humanist and Ethical Union. Generalsekretær er Trond Enger og styreleder er Tom Hedalen (2018). Human-Etisk Forbund er det tredje største livssynssamfunnet i Norge etter Den norske kirke og Den romersk-katolske kirke.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

16. august 2011 skrev Per Hansen

...78 000 voksne medlemmer (2011)...Åse Kleveland (2011)

5. september 2011 svarte Georg Kjøll

Hei Per,Tusen takk for kommentarer og nye tall for 2011! Jeg har nå lagt inn endringene i selve artikkelen. Hvis du kommer over andre av våre artikler med slikt oppdateringsbehov kan du også komme med endringsforslag ved å bruke 'rediger'-knappen på høyre side. Med vennlig hilsen,Georg KjøllRedaktør

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.