naturfilosofi

Naturfilosofi er en del av filosofien som søker å samle og generalisere de naturvitenskapelige resultater til et sammenhengende syn på naturen, ofte med spekulasjoner ut over resultatene i tillegg. Betegnelsen stammer fra Seneca.

Faktaboks

uttale:
natˈurfilosofi
etymologi:
av latin philosophia naturalis

Jonisk naturfilosofi

Jonisk naturfilosofi er en samlebetegnelse for filosofien til de tidligste greske filosofer på 500-tallet fvt., særlig Thales, Anaximenes og Anaximander. Alle disse var fra Milet på vestkysten av Lilleasia som da var en del av det greske landskapet Jonia. Felles for de joniske naturfilosofene er interessen for verdens «urstoff» og de fundamentale prinsipper eller krefter i kosmos. De kalles også gjerne for «førsokratikerne», det vil si de filosofer som er virksomme før det vendepunktet i filosofien som tillegges Sokrates.

Engelsk naturfilosofi

I engelsktalende land er naturfilosofi (natural philosophy) blitt brukt i betydningen fysikk eller naturvitenskap, dermed var Newton professor i naturfilosofi.

Naturfilosofi i det 18. og 19. århundre

Kant aksepterte Newtons mekanistiske naturvitenskap og oppfattet naturfilosofi som den tenkning som dreier seg om naturvitenskapenes prinsipper a priori. Schelling og Hegel utviklet den spekulative naturfilosofi, som ville avlede naturen av ånden, og de fremsatte et fullstendig system uten hensyn til erfaringen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg