ilmenitt

Ilmenitt fra Kragerø
Ilmenitt av . Gjengitt med tillatelse
Ilmenite fra Bamble. Samling Naturhistorisk museum.
ilmenite fra Bamble av . Gjengitt med tillatelse

Ilmenitt, titanjernstein, et svart, metallisk mineral. Det har samme type struktur som hematitt og ligner dette mineralet i utseende, men har svart strek. Mineralet er et jern-titan-oksid med kjemisk formel FeTiO3. De analoge magnesium- og manganforbindelsene er geikielitt (MgTiO3) og pyrofanitt (MnTiO3).

Faktaboks

Uttale
ilmenˈitt
Etymologi
etter Ilmenfjellene i Russland

Ilmenitt er meget utbredt og finnes aksessorisk i en rekke forskjellige bergarter. Gode krystaller er kjent fra Kragerøs omegn og fra Froland. Større forekomster opptrer i forbindelse med anortositter og gabbroer. I Egersund–Sokndalfeltet drives økonomisk viktige forekomster av Titania A/S. Hovedanvendelsen er til fremstilling av titanhvitt. Verdensproduksjonen av ilmenitt ligger på ca. 4 mill. tonn per år, med Australia og Norge som de største produsenter.

Ilmenittsmelteverket i Tyssedal

Dette ligger i Odda kommune, ble opprettet etter stortingsvedtak 1983. Bakgrunnen var nedleggelsen av aluminiumsproduksjonen på stedet. Driften startet 1986; i 1988 ble verket overtatt av Tinfos Jernverk. Smelteverket (Tinfos Titan & Iron) foredler ilmenittkonsentrat fra Titanias anlegg i Sokndal til titandioksid-slagg og spesialråjern.

Ilmenitt

Kjemisk formel FeTiO3
Hardhet 5–6
Densitet 4,8 g/cm3
Krystalliserer trigonalt

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg