Ilmenitt, titanjernstein, et svart, metallisk mineral. Det har samme type struktur som hematitt og ligner dette mineralet i utseende, men har svart strek. Mineralet er et jern-titan-oksid med kjemisk formel FeTiO3. De analoge magnesium- og manganforbindelsene er geikielitt (MgTiO3) og pyrofanitt (MnTiO3).

Ilmenitt er meget utbredt og finnes aksessorisk i en rekke forskjellige bergarter. Gode krystaller er kjent fra Kragerøs omegn og fra Froland. Større forekomster opptrer i forbindelse med anortositter og gabbroer. I Egersund–Sokndalfeltet drives økonomisk viktige forekomster av Titania A/S. Hovedanvendelsen er til fremstilling av titanhvitt. Verdensproduksjonen av ilmenitt ligger på ca. 4 mill. tonn per år, med Australia og Norge som de største produsenter.

Dette ligger i Odda kommune, ble opprettet etter stortingsvedtak 1983. Bakgrunnen var nedleggelsen av aluminiumsproduksjonen på stedet. Driften startet 1986; i 1988 ble verket overtatt av Tinfos Jernverk. Smelteverket (Tinfos Titan & Iron) foredler ilmenittkonsentrat fra Titanias anlegg i Sokndal til titandioksid-slagg og spesialråjern.

Kjemisk formel FeTiO3
Hardhet 5–6
Densitet 4,8 g/cm3
Krystalliserer trigonalt

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.