ilmenitt

ilmenite fra Bamble
Ilmenite fra Bamble. Samling Naturhistorisk museum.
ilmenite fra Bamble
Av .
Ilmenitt
Ilmenitt fra Kragerø
Ilmenitt
Av .

Ilmenitt er et svart, metallisk mineral. Det har samme type struktur som hematitt og ligner dette mineralet i utseende, men har svart strek. Mineralet er et jern-titan-oksid med kjemisk formel FeTiO3. De analoge magnesium- og manganforbindelsene er geikielitt (MgTiO3) og pyrofanitt (MnTiO3).

Faktaboks

Uttale
ilmenˈitt
Etymologi
etter Ilmenfjellene i Russland
Også kjent som

titanjernstein

Utbredelse og utvinning

Dagbruddet
Dagbruddet til a/s Titania
Dagbruddet
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Ilmenitt er meget utbredt og finnes aksessorisk i en rekke forskjellige bergarter. Gode krystaller er kjent fra området rundt Kragerø og fra Froland. Større forekomster opptrer i forbindelse med anortositter og gabbroer.

Verdensproduksjonen av ilmenitt ligger på cirka 4 millioner tonn per år, med Australia og Norge som de største produsenter.

I Egersund–Sokndalfeltet drives økonomisk viktige forekomster av Titania A/S. Hovedanvendelsen er til fremstilling av titanhvitt.

Tyssedal ilmenittsmelteverk ligger i Ullensvang (tidligere Odda kommune). Dette ble opprettet etter stortingsvedtak 1983. Bakgrunnen var nedleggelsen av aluminiumsproduksjonen på stedet. Driften startet 1986, og i 1988 ble verket overtatt av Tinfos AS. Smelteverket (Tinfos Titan & Iron) foredler ilmenittkonsentrat fra Titanias anlegg i Sokndal til titandioksid-slagg og spesialråjern.

Egenskaper

Egenskap Verdi
Sammensetning Oksid
Kjemisk formel FeTiO3
Hardhet 5–6
Massetetthet 4,8 g/cm³
Krystallsystem Heksagonalt

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg