ilmenite fra Bamble
Ilmenite fra Bamble. Samling Naturhistorisk museum.
ilmenite fra Bamble
Av .
Ilmenitt
Ilmenitt fra Kragerø
Ilmenitt
Av .

Ilmenitt er et svart, metallisk mineral. Det har samme type struktur som hematitt og ligner dette mineralet i utseende, men har svart strek. Mineralet er et jern-titan-oksid med kjemisk formel FeTiO3. De analoge magnesium- og manganforbindelsene er geikielitt (MgTiO3) og pyrofanitt (MnTiO3).

Faktaboks

Også kjent som

titanjernstein

Uttale
ilmenˈitt
Etymologi
etter Ilmenfjellene i Russland

Utbredelse og utvinning

Dagbruddet
Dagbruddet til a/s Titania
Dagbruddet
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Ilmenitt er meget utbredt og finnes aksessorisk i en rekke forskjellige bergarter. Gode krystaller er kjent fra området rundt Kragerø og fra Froland. Større forekomster opptrer i forbindelse med anortositter og gabbroer.

Verdensproduksjonen av ilmenitt ligger på cirka 4 millioner tonn per år, med Australia og Norge som de største produsenter.

I Egersund–Sokndalfeltet drives økonomisk viktige forekomster av Titania A/S. Hovedanvendelsen er til fremstilling av titanhvitt.

Tyssedal ilmenittsmelteverk ligger i Ullensvang (tidligere Odda kommune). Dette ble opprettet etter stortingsvedtak 1983. Bakgrunnen var nedleggelsen av aluminiumsproduksjonen på stedet. Driften startet 1986, og i 1988 ble verket overtatt av Tinfos AS. Smelteverket (Tinfos Titan & Iron) foredler ilmenittkonsentrat fra Titanias anlegg i Sokndal til titandioksid-slagg og spesialråjern.

Egenskaper

Egenskap Verdi
Sammensetning Oksid
Kjemisk formel FeTiO3
Hardhet 5–6
Massetetthet 4,8 g/cm³
Krystallsystem Heksagonalt

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg